Хмельницький обласний краєзнавчий музей Адреса: Хмельницький вулиця Подільська, 12
Музей сьогодні: відчинено (09:00–18:00) +38 0382 762 340 +38 068 529 25 49

Новини

Традиційні страви подолян

Традиційні страви подолян
icon:arrow-back

Шановні наші поціновувачі, запрошуємо Вас поринути у нову «смачну» рубрику «Традиційні страви подолян» від Хмельницького обласного краєзнавчого музею, в якій ми будемо розповідати про традиційну їжу, цікаві назви, способи та особливості приготування та навіть поділимося деякими унікальними рецептами.

Але почнемо з історичної інформації. Українці загалом, та й подоляни зокрема – спрадавна хліборобський народ, відтак й традиційна українська культура ґрунтується на цінностях хліборобської праці та шануванні хліба. Любов до хліба відобразилася й у традиційному меню українців, яке у всіх регіонах України, в основному, складалося з хлібних страв й борошняних виробів. Це і традиційні вареники, галушки, гречаники, шулики, потапці, лежухи, і обрядові – короваї, корочуни, лежні, мандрики, паски, гуски, шишки. Доповненням до борошняних страв для наших предків були риба, ягоди, молоко та молокопродукти, олія, рідше – м’ясо. У щоденному побуті переважно використовували сало та смалець, а ковбаси та інші м’ясні продукти можна було побачити на столі лише у святкові дні – ними ласували зрідка.

вареники

Так як традиційні страви – це страви зазвичай повсякденні, то готувалися вони легко та швидко, не потребуючи багато часу. Відтак, українська народна кухня взяла свій початок від простих у приготуванні сільських страв, основою яких є злакові та овочі, такі як картопля, капуста, буряк та гриби. Тому й традиційна кухня українців багата також на велике розмаїття овочевих страв. Це – борщ, капусняк, голубці, квашені капуста та огірки, гарбузова каша. Любили українці також різноманітні страви з яєць, особливо – яєчню із салом і ковбасою.

Оскільки в Україні домашнім вогнищем здавана була піч, то наші предки готували, переважно, варену, тушковану й печену їжу. Навіть чумаки, які возили сіль з Криму й Приазов’я, та запорозькі козаки у походах робили у землі тимчасову пічку – кабицю й готували в ній куліш і кашу, лемішку й галушки. Навіть з упольованої дичини варили юшку, а не смажили її на рожні.

 

Подібні новини

Хто «кришує» сороку?

Хмельницький обласний краєзнавчий музей продовжує серію «підглядачок» «Живуть же..!» про звичайне життя тварин у незвичайному ракурсі. Спостерігаючи за сорокою, у вас виникало питання, звідки в неї стільки зухвальства, розперезаності та нахабства? Чому вона так сміливо скаче на більш сильніших, крупніших та навіть «крутіших»? Якщо б мова йшла про людину, відповідь була б ймовірною – її […]

Деталі

95-річчя музею!

Незабутньо та, як завжди, яскраво ми святкуємо 95-річчя свого музею. До ювілею відкрито тимчасову виставку «Раритети, що дивують». А ще біля входу – завдяки новій фотозоні – панує справжній осінній вайб! Приємно, що з привітаннями завітали перший заступник голови обласної ради Гончарук Володимир Володимирович та директор Департаменту інформаційної діяльності, культури, національностей та релігій ОДА Михайлова […]

Деталі

Нарада з керівниками сфери культури

З проблемними питаннями функціонування музеїв на громадських засадах під час розширеної наради з керівниками структурних підрозділів сфери культури, яку провели  Черевченко Людмила Петрівна, виконуюча обов’язки директора Департаменту інформаційної діяльності, культури, національностей та релігій облдержадміністрації та заступник начальника обласного управління культури Лукашук Валентина Сергіївна, виступила Брицька Олена Миколаївна – директор Хмельницького обласного краєзнавчого музею. Під час […]

Деталі
Ваш запит відправлено
Відповідь від нас надійде вам на електронну пошту, яку ви вказали у формі
Цей розділ в процесі розробки
Незабаром ця сторінка з'явиться

Запит на екскурсію

Перевірте правильність вводу
Перевірте правильність вводу
Перевірте правильність вводу