Хмельницький обласний краєзнавчий музей Адреса: Хмельницький вулиця Подільська, 12
Музей сьогодні: відчинено (09:00–17:00) +38 0382 762 340 +38 068 529 25 49

Новини

Традиційні страви подолян

Традиційні страви подолян
icon:arrow-back

Шановні наші поціновувачі, запрошуємо Вас поринути у нову «смачну» рубрику «Традиційні страви подолян» від Хмельницького обласного краєзнавчого музею, в якій ми будемо розповідати про традиційну їжу, цікаві назви, способи та особливості приготування та навіть поділимося деякими унікальними рецептами.

Але почнемо з історичної інформації. Українці загалом, та й подоляни зокрема – спрадавна хліборобський народ, відтак й традиційна українська культура ґрунтується на цінностях хліборобської праці та шануванні хліба. Любов до хліба відобразилася й у традиційному меню українців, яке у всіх регіонах України, в основному, складалося з хлібних страв й борошняних виробів. Це і традиційні вареники, галушки, гречаники, шулики, потапці, лежухи, і обрядові – короваї, корочуни, лежні, мандрики, паски, гуски, шишки. Доповненням до борошняних страв для наших предків були риба, ягоди, молоко та молокопродукти, олія, рідше – м’ясо. У щоденному побуті переважно використовували сало та смалець, а ковбаси та інші м’ясні продукти можна було побачити на столі лише у святкові дні – ними ласували зрідка.

вареники

Так як традиційні страви – це страви зазвичай повсякденні, то готувалися вони легко та швидко, не потребуючи багато часу. Відтак, українська народна кухня взяла свій початок від простих у приготуванні сільських страв, основою яких є злакові та овочі, такі як картопля, капуста, буряк та гриби. Тому й традиційна кухня українців багата також на велике розмаїття овочевих страв. Це – борщ, капусняк, голубці, квашені капуста та огірки, гарбузова каша. Любили українці також різноманітні страви з яєць, особливо – яєчню із салом і ковбасою.

Оскільки в Україні домашнім вогнищем здавана була піч, то наші предки готували, переважно, варену, тушковану й печену їжу. Навіть чумаки, які возили сіль з Криму й Приазов’я, та запорозькі козаки у походах робили у землі тимчасову пічку – кабицю й готували в ній куліш і кашу, лемішку й галушки. Навіть з упольованої дичини варили юшку, а не смажили її на рожні.

 

Подібні новини

Нові плани – нова допомога

Чергова методична допомога від Хмельницького обласного краєзнавчого музею. Цього разу – на прохання колег з Волочиського історико-етнографічного музею. Обговорено перспективи його розвитку та концепція майбутньої експозиції, надані рекомендації щодо збереження предметів. Співпраця та допомога триватимуть. Будьте впевнені, якщо за справу беруться фахівці нашого музею, оновленій експозиції – бути!

Деталі

Невтомний мандрівник

Бражник берізковий Agrius convolvulі Бражники – дивовижні метелики світу. На території України зареєстровано 24 види цих нічних красенів, яких побачити на власні очі пощастить не кожному. Запрошуємо Вас дізнатись про їхнє унікальне життя з авторських нарисів завідувача відділу природи Неллі Мальованої. Цьому метелику варто побажати ходового вітру. І це не жарт, адже відмінний літун за […]

Деталі

«Проскурів на старих поштівках. Проскурівська жіноча гімназія»

Придивившись до старовинної поштової картки поч. ХІХ ст., важко впізнати на ній вулицю Героїв Маріуполя (колишня – Старобульварна, згодом – Гагаріна) в районі готелю «Центральний». Саме на місці цього готелю майже століття тому розташовувалась будівля жіночої гімназії – першого у місті середнього навчального закладу для дівчат. У 1904 р. у Проскурові був відкритий приватний жіночий […]

Деталі
Ваш запит відправлено
Відповідь від нас надійде вам на електронну пошту, яку ви вказали у формі
Цей розділ в процесі розробки
Незабаром ця сторінка з'явиться

Запит на екскурсію

Перевірте правильність вводу
Перевірте правильність вводу
Перевірте правильність вводу