Хмельницький обласний краєзнавчий музей Адреса: Хмельницький вулиця Подільська, 12
Музей сьогодні: відчинено (09:00–18:00) +38 0382 762 340 +38 068 529 25 49

Новини

Традиційні страви подолян

Традиційні страви подолян
icon:arrow-back

Шановні наші поціновувачі, запрошуємо Вас поринути у нову «смачну» рубрику «Традиційні страви подолян» від Хмельницького обласного краєзнавчого музею, в якій ми будемо розповідати про традиційну їжу, цікаві назви, способи та особливості приготування та навіть поділимося деякими унікальними рецептами.

Але почнемо з історичної інформації. Українці загалом, та й подоляни зокрема – спрадавна хліборобський народ, відтак й традиційна українська культура ґрунтується на цінностях хліборобської праці та шануванні хліба. Любов до хліба відобразилася й у традиційному меню українців, яке у всіх регіонах України, в основному, складалося з хлібних страв й борошняних виробів. Це і традиційні вареники, галушки, гречаники, шулики, потапці, лежухи, і обрядові – короваї, корочуни, лежні, мандрики, паски, гуски, шишки. Доповненням до борошняних страв для наших предків були риба, ягоди, молоко та молокопродукти, олія, рідше – м’ясо. У щоденному побуті переважно використовували сало та смалець, а ковбаси та інші м’ясні продукти можна було побачити на столі лише у святкові дні – ними ласували зрідка.

вареники

Так як традиційні страви – це страви зазвичай повсякденні, то готувалися вони легко та швидко, не потребуючи багато часу. Відтак, українська народна кухня взяла свій початок від простих у приготуванні сільських страв, основою яких є злакові та овочі, такі як картопля, капуста, буряк та гриби. Тому й традиційна кухня українців багата також на велике розмаїття овочевих страв. Це – борщ, капусняк, голубці, квашені капуста та огірки, гарбузова каша. Любили українці також різноманітні страви з яєць, особливо – яєчню із салом і ковбасою.

Оскільки в Україні домашнім вогнищем здавана була піч, то наші предки готували, переважно, варену, тушковану й печену їжу. Навіть чумаки, які возили сіль з Криму й Приазов’я, та запорозькі козаки у походах робили у землі тимчасову пічку – кабицю й готували в ній куліш і кашу, лемішку й галушки. Навіть з упольованої дичини варили юшку, а не смажили її на рожні.

 

Подібні новини

Всеукраїнський конкурс екскурсоводів «Край, в якому я живу»

Днями у м. Хмельницькому проходив ІІ тур щорічного Всеукраїнського конкурсу екскурсоводів музеїв навчальних закладів освіти «Край, в якому я живу», який проводить Український державний центр національно-патріотичного виховання, краєзнавства і туризму учнівської молоді спільно з Хмельницьким обласним центром краєзнавства, туризму та екологічного виховання учнівської молоді за підтримки та сприяння Департаменту освіти і науки ХОДА. Для завідувачів […]

Деталі

На гостини до Мамонта

Привіт, Друже! Невже ти зі мною ще не знайомий? Тоді я тобі дещо про себе розповім. Я – МАМОНТ! Мої пращури жили у далекому минулому зокрема на території Поділля та вимерли ще близько 10 тисяч років тому під час останнього Льодовикового періоду. Тепер дослідники знаходять сліди їх існування у вигляді фрагментів бивнів, зубів… А я […]

Деталі

Засідання Президії Хмельницької обласної організації Національної спілки краєзнавців України

Взяли участь у засіданні Президії Хмельницької обласної організації Національної спілки краєзнавців України, де серед різних питань заслуговує на увагу презентація наукових краєзнавчих видань: 41-й випуск збірника “Хмельницькі краєзнавчі студії” та 7-й випуск “Праці Хмельницького церковно-історичного товариства”, які представив автор наукових розвідок, що вміщені у збірниках, редактор названих видань, учений секретар Хмельницького обласного краєзнавчого музею Сергій […]

Деталі
Ваш запит відправлено
Відповідь від нас надійде вам на електронну пошту, яку ви вказали у формі
Цей розділ в процесі розробки
Незабаром ця сторінка з'явиться

Запит на екскурсію

Перевірте правильність вводу
Перевірте правильність вводу
Перевірте правильність вводу