Хмельницький обласний краєзнавчий музей Адреса: Хмельницький вулиця Подільська, 12
Музей сьогодні: зачинено +38 0382 762 340 +38 068 529 25 49

Новини

«Традиційні страви подолян. Калита»

«Традиційні страви подолян. Калита»
icon:arrow-back

Шановні наші поціновувачі, продовжуючи «смачну» рубрику «Традиційні страви подолян» від Хмельницького обласного краєзнавчого музею, ми розповімо про звичаї святкування одного з найочікуваніших і найвеселіших «празників» – дня Андрія Первозваного – та поділимось рецептом приготування обрядового смаколика.

Ввечері, напередодні свята, наші предки збиралися на «великі вечорниці»,  де переповідали цікаві історії, жартували, співали, чекаючи опівночі, а з настанням 13 грудня дівчата починали ворожбу на  майбутню долю.

Особливою колоритністю серед багатьох ігрищ відзначався обряд «кусання Калити». Для цієї забави пекли великий обрядовий корж –  калиту з діркою посередині, який під час веселощів підвішували в хаті на червону стрічку до сволока. Тісто для коржа замішували з пшеничного борошна та додавали до нього мак. Випікали калиту так, щоб вона вийшла сухою, аби її було важче вкусити.

Серед хлопців обирали пана Калитинського – вартового Калити, а решта учасників – пани Коцюбинські, намагаючись відкусити частину коржа, скакали на імпровізованому коні – коцюбі –  та промовляли: «Їду, їду Калиту кусати!».

Якщо хочете влаштувати на свято Андрія справжні вечорниці, без рецепту калити не обійтись. Отож, що для цього потрібно:

  • борошно – 3 склянки;
  • вода – 1,5-2 склянки;
  • сіль – 0,5 чайної ложки;
  • сода – 1 чайна ложка;
  • олія соняшникова – 3 столові ложки;
  • мак, перетертий із цукром – 0,5 склянки;
  • мед – 2 столові ложки.

Іноді дівчата місили тісто на відварі любистку ( щоб хлопці любили) та додавали  товчені горіхи.

Отож, хочете дізнатися більше нової цікавої інформації, слідкуйте за нашими новими публікаціями, вподобавши сторінку Хмельницького обласного краєзнавчого музею.

Подібні новини

Секретний рецепт пернатих «бариста»!

Чи знали Ви, що пінгвіни, фламінго і голуби не тільки чудово вміють літати або плавати, але й володіють власною кав’ярнею? Ну, майже! Вони готують для своїх пташенят особливий напій — «пташине молоко». Цей унікальний еліксир включає в себе всі необхідні складові для їх здорового росту і розвитку. Давайте дізнаємося, як птахи перетворюють свої вміння в […]

Деталі

«АНДРІЮ, АНДРІЮ, МАЮ НА ТЕБЕ НАДІЮ!»

Запальні та яскраві театралізовані вечорниці за давніми українськими колоритними традиціями зі смачною медовою калитою, жартівливими гаданнями, дотепним «Калитинським» та грайливо-жвавими «Коцюбинськими»  влаштували музейники в рамках web-інтриги «АНДРІЮ, АНДРІЮ, МАЮ НА ТЕБЕ НАДІЮ!» за участю юнаків та дівчат ліцею №4. А допоки молодь розважалася, чарівна пічка «напекла» мега-смачнющих та неймовірно ароматних смаколиків, які «зайшли» навіть найпримхливішим […]

Деталі

Під стать англійській королеві

Бражник прозерпіна Proserpinus proserpina Деякі традиції британської королівської родини глибоко пустили коріння не лише в своїй монархії та англомовних країнах, а й надійно закріпилися у царстві… тварин. Насамперед, це стосується звичаю вшановування пам’яті декількох родичів одночасно, надаючи їхні імена новому члену родини. Зазвичай зустрічається потрійне ім’я, як це було, наприклад, у королеви Великобританії Єлизавети ІІ […]

Деталі
Ваш запит відправлено
Відповідь від нас надійде вам на електронну пошту, яку ви вказали у формі
Цей розділ в процесі розробки
Незабаром ця сторінка з'явиться

Запит на екскурсію

Перевірте правильність вводу
Перевірте правильність вводу
Перевірте правильність вводу