Хмельницький обласний краєзнавчий музей Адреса: Хмельницький вулиця Подільська, 12
Музей сьогодні: відчинено (09:00–17:00) +38 0382 762 340 +38 068 529 25 49

Новини

«Традиційні страви подолян. Калита»

«Традиційні страви подолян. Калита»
icon:arrow-back

Шановні наші поціновувачі, продовжуючи «смачну» рубрику «Традиційні страви подолян» від Хмельницького обласного краєзнавчого музею, ми розповімо про звичаї святкування одного з найочікуваніших і найвеселіших «празників» – дня Андрія Первозваного – та поділимось рецептом приготування обрядового смаколика.

Ввечері, напередодні свята, наші предки збиралися на «великі вечорниці»,  де переповідали цікаві історії, жартували, співали, чекаючи опівночі, а з настанням 13 грудня дівчата починали ворожбу на  майбутню долю.

Особливою колоритністю серед багатьох ігрищ відзначався обряд «кусання Калити». Для цієї забави пекли великий обрядовий корж –  калиту з діркою посередині, який під час веселощів підвішували в хаті на червону стрічку до сволока. Тісто для коржа замішували з пшеничного борошна та додавали до нього мак. Випікали калиту так, щоб вона вийшла сухою, аби її було важче вкусити.

Серед хлопців обирали пана Калитинського – вартового Калити, а решта учасників – пани Коцюбинські, намагаючись відкусити частину коржа, скакали на імпровізованому коні – коцюбі –  та промовляли: «Їду, їду Калиту кусати!».

Якщо хочете влаштувати на свято Андрія справжні вечорниці, без рецепту калити не обійтись. Отож, що для цього потрібно:

  • борошно – 3 склянки;
  • вода – 1,5-2 склянки;
  • сіль – 0,5 чайної ложки;
  • сода – 1 чайна ложка;
  • олія соняшникова – 3 столові ложки;
  • мак, перетертий із цукром – 0,5 склянки;
  • мед – 2 столові ложки.

Іноді дівчата місили тісто на відварі любистку ( щоб хлопці любили) та додавали  товчені горіхи.

Отож, хочете дізнатися більше нової цікавої інформації, слідкуйте за нашими новими публікаціями, вподобавши сторінку Хмельницького обласного краєзнавчого музею.

Подібні новини

Музейний експериментаріум «Лікарські рослини. Секрети народної медицини»

Хмельницький обласний краєзнавчий музей спільно з Товариством Червоного Хреста України для наших нових земляків, що прибули до нас з інших міст країни, провели музейний експериментаріум «Лікарські рослини. Секрети народної медицини», приурочений до Дня чаю. Не дивлячись, що захід відбувся при свічках, тепла та затишності вистачило всім!  

Деталі

Не поспішай – насолоджуйся моментом

26 лютого відзначають вельми оригінальне свято зі статусом міжнародного – День неквапливості, або День повільності. Ідея створення такого свята належить італійцям. Саме вони – дуже активний та емоційний народ – вперше відзначили День неквапливості у 2007 році, аби неквапливо насолоджуватися життям та кожною його неповторною миттю, адже більшість працездатного населення світу змушена проводити в офісах […]

Деталі

«Жінки в науці. Зозуля Ніна Олексіївна»

Сьогодні розповідь про науковця, яка, будучи уродженкою Чернігівщини, значну частину життя присвятила дослідженням та популяризації подільського краю. Мова піде про відомого українського етнографа Ніну Олексіївну Зозулю. Народилась Ніна Олексіївна 12 серпня 1947 р. в с. Іваниця на Чернігівщині. У 1972 р. отримала фах викладача історії та суспільствознавства КДУ ім. Т.Г.Шевченка. З серпня 1972 р. почала […]

Деталі
Ваш запит відправлено
Відповідь від нас надійде вам на електронну пошту, яку ви вказали у формі
Цей розділ в процесі розробки
Незабаром ця сторінка з'явиться

Запит на екскурсію

Перевірте правильність вводу
Перевірте правильність вводу
Перевірте правильність вводу