Хмельницький обласний краєзнавчий музей Адреса: Хмельницький вулиця Подільська, 12
Музей сьогодні: відчинено (09:00–18:00) +38 0382 762 340 +38 068 529 25 49

Новини

Традиційні страви подолян

Традиційні страви подолян
icon:arrow-back

Шановні наші поціновувачі, запрошуємо Вас поринути у нову «смачну» рубрику «Традиційні страви подолян» від Хмельницького обласного краєзнавчого музею, в якій ми будемо розповідати про традиційну їжу, цікаві назви, способи та особливості приготування та навіть поділимося деякими унікальними рецептами.

Але почнемо з історичної інформації. Українці загалом, та й подоляни зокрема – спрадавна хліборобський народ, відтак й традиційна українська культура ґрунтується на цінностях хліборобської праці та шануванні хліба. Любов до хліба відобразилася й у традиційному меню українців, яке у всіх регіонах України, в основному, складалося з хлібних страв й борошняних виробів. Це і традиційні вареники, галушки, гречаники, шулики, потапці, лежухи, і обрядові – короваї, корочуни, лежні, мандрики, паски, гуски, шишки. Доповненням до борошняних страв для наших предків були риба, ягоди, молоко та молокопродукти, олія, рідше – м’ясо. У щоденному побуті переважно використовували сало та смалець, а ковбаси та інші м’ясні продукти можна було побачити на столі лише у святкові дні – ними ласували зрідка.

вареники

Так як традиційні страви – це страви зазвичай повсякденні, то готувалися вони легко та швидко, не потребуючи багато часу. Відтак, українська народна кухня взяла свій початок від простих у приготуванні сільських страв, основою яких є злакові та овочі, такі як картопля, капуста, буряк та гриби. Тому й традиційна кухня українців багата також на велике розмаїття овочевих страв. Це – борщ, капусняк, голубці, квашені капуста та огірки, гарбузова каша. Любили українці також різноманітні страви з яєць, особливо – яєчню із салом і ковбасою.

Оскільки в Україні домашнім вогнищем здавана була піч, то наші предки готували, переважно, варену, тушковану й печену їжу. Навіть чумаки, які возили сіль з Криму й Приазов’я, та запорозькі козаки у походах робили у землі тимчасову пічку – кабицю й готували в ній куліш і кашу, лемішку й галушки. Навіть з упольованої дичини варили юшку, а не смажили її на рожні.

 

Подібні новини

Участь у проекті Міжнародного кіножурналу «Bayki»

У свій вихідний наукові співробітники Хмельницького обласного краєзнавчого музею долучилися до проекту Міжнародного кіножурналу «Bayki», а експозиційні зали музею стали місцем зйомок короткометражного дитячого фільму «Кролик». У зйомках фільму були задіяні діти з м. Хмельницького та діти внутрішньо-переміщених осіб з Харкова, Донецька, Херсона, Миколаєва, Маріуполя, Запоріжжя та ін. Мета проекту – з метою соціалізації та […]

Деталі

Пізнаємо рідну мову разом з нашим музеєм. Квітень

Наші прадіди наступник березня йменували по-різному: цвітень, красенець, краснець, а ще – лукавець та обманщик – через несталість, зрадливість погоди. Етимологи не дійшли згоди, звідки походить назва четвертого відрізку року – або від «квітнути» та «цвісти», або від «квитатися», «зводити рахунки» з зимою. Одна з народних легенд оповідає, що саме у квітні казкова Жар-птиця приносить […]

Деталі

Шлях до успіху

Мрієте навчитися грі на якомусь музичному інструменті, але з певних причин не наважуєтеся? Тоді історія нашого видатного земляка, Костя Місевича, до Вашої уваги! Коли Місевичу було приблизно 27 років, у нього виникла ідея навчитися грі на бандурі. До такого кроку його підштовхнув випадково куплений тематичний підручник, заразом з яким Кость придбав й сам музичний інструмент. […]

Деталі
Ваш запит відправлено
Відповідь від нас надійде вам на електронну пошту, яку ви вказали у формі
Цей розділ в процесі розробки
Незабаром ця сторінка з'явиться

Запит на екскурсію

Перевірте правильність вводу
Перевірте правильність вводу
Перевірте правильність вводу