Хмельницький обласний краєзнавчий музей Адреса: Хмельницький вулиця Подільська, 12
Музей сьогодні: зачинено +38 0382 762 340 +38 068 529 25 49

Новини

Традиційні страви подолян

Традиційні страви подолян
icon:arrow-back

Шановні наші поціновувачі, запрошуємо Вас поринути у нову «смачну» рубрику «Традиційні страви подолян» від Хмельницького обласного краєзнавчого музею, в якій ми будемо розповідати про традиційну їжу, цікаві назви, способи та особливості приготування та навіть поділимося деякими унікальними рецептами.

Але почнемо з історичної інформації. Українці загалом, та й подоляни зокрема – спрадавна хліборобський народ, відтак й традиційна українська культура ґрунтується на цінностях хліборобської праці та шануванні хліба. Любов до хліба відобразилася й у традиційному меню українців, яке у всіх регіонах України, в основному, складалося з хлібних страв й борошняних виробів. Це і традиційні вареники, галушки, гречаники, шулики, потапці, лежухи, і обрядові – короваї, корочуни, лежні, мандрики, паски, гуски, шишки. Доповненням до борошняних страв для наших предків були риба, ягоди, молоко та молокопродукти, олія, рідше – м’ясо. У щоденному побуті переважно використовували сало та смалець, а ковбаси та інші м’ясні продукти можна було побачити на столі лише у святкові дні – ними ласували зрідка.

вареники

Так як традиційні страви – це страви зазвичай повсякденні, то готувалися вони легко та швидко, не потребуючи багато часу. Відтак, українська народна кухня взяла свій початок від простих у приготуванні сільських страв, основою яких є злакові та овочі, такі як картопля, капуста, буряк та гриби. Тому й традиційна кухня українців багата також на велике розмаїття овочевих страв. Це – борщ, капусняк, голубці, квашені капуста та огірки, гарбузова каша. Любили українці також різноманітні страви з яєць, особливо – яєчню із салом і ковбасою.

Оскільки в Україні домашнім вогнищем здавана була піч, то наші предки готували, переважно, варену, тушковану й печену їжу. Навіть чумаки, які возили сіль з Криму й Приазов’я, та запорозькі козаки у походах робили у землі тимчасову пічку – кабицю й готували в ній куліш і кашу, лемішку й галушки. Навіть з упольованої дичини варили юшку, а не смажили її на рожні.

 

Подібні новини

Музей – місце емоційного відновлення!

Попри військові дії, повітряні тривоги ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ ОБЛАСНИЙ КРАЄЗНАВЧИЙ МУЗЕЙ продовжує продуктивно та активно працювати, обслуговуючи містян, переміщених осіб, військовослужбовців… Відтак, у неділю ми приймали курсантів Національної академії Державної прикордонної служби України ім. Б. Хмельницького. Шановним візитерам науковцями із задоволенням  був здійснений екскурсійний огляд музейними залами. Спілкування було невимушеним та взаємокорисним! Важливо, що у важкий та […]

Деталі

Нове про світ порцеляни

Усі люблять отримувати подарунки, і ми не є виключенням. Особливо, коли перехоплює подих від захвату, споглядаючи подаровану річ!  І сьогоднішнє наше захоплення від науково-популярного видання авторів Людмили Карпінської-Романюк та Тетяни Сазонової «Жникруп Оксана. Мистецтво порцеляни. Образ крізь простір і час». Ми пишаємося, що цей неперевершений путівник у світ української порцеляни ми отримали саме з рук […]

Деталі

Міжнародний день молоді

Напередодні Міжнародного дня молоді, який  Україна відзначає  разом з усіма  європейськими країнами 12 серпня, наш музей організував екскурсійну поїздку у серце Карпат для педколективу й учнів КЗ Кривоозерського ліцею №1 з Миколаївщини. Молодь  розширила свій  світогляд та наповнилася новими знаннями про історію країни та враженнями від різноманіття ландшафтів від сходу до заходу українських просторів.

Деталі
Ваш запит відправлено
Відповідь від нас надійде вам на електронну пошту, яку ви вказали у формі
Цей розділ в процесі розробки
Незабаром ця сторінка з'явиться

Запит на екскурсію

Перевірте правильність вводу
Перевірте правильність вводу
Перевірте правильність вводу