Хмельницький обласний краєзнавчий музей Адреса: Хмельницький вулиця Подільська, 12
Музей сьогодні: зачинено +38 0382 762 340 +38 068 529 25 49

Новини

Традиційні страви подолян

Традиційні страви подолян
icon:arrow-back

Шановні наші поціновувачі, запрошуємо Вас поринути у нову «смачну» рубрику «Традиційні страви подолян» від Хмельницького обласного краєзнавчого музею, в якій ми будемо розповідати про традиційну їжу, цікаві назви, способи та особливості приготування та навіть поділимося деякими унікальними рецептами.

Але почнемо з історичної інформації. Українці загалом, та й подоляни зокрема – спрадавна хліборобський народ, відтак й традиційна українська культура ґрунтується на цінностях хліборобської праці та шануванні хліба. Любов до хліба відобразилася й у традиційному меню українців, яке у всіх регіонах України, в основному, складалося з хлібних страв й борошняних виробів. Це і традиційні вареники, галушки, гречаники, шулики, потапці, лежухи, і обрядові – короваї, корочуни, лежні, мандрики, паски, гуски, шишки. Доповненням до борошняних страв для наших предків були риба, ягоди, молоко та молокопродукти, олія, рідше – м’ясо. У щоденному побуті переважно використовували сало та смалець, а ковбаси та інші м’ясні продукти можна було побачити на столі лише у святкові дні – ними ласували зрідка.

вареники

Так як традиційні страви – це страви зазвичай повсякденні, то готувалися вони легко та швидко, не потребуючи багато часу. Відтак, українська народна кухня взяла свій початок від простих у приготуванні сільських страв, основою яких є злакові та овочі, такі як картопля, капуста, буряк та гриби. Тому й традиційна кухня українців багата також на велике розмаїття овочевих страв. Це – борщ, капусняк, голубці, квашені капуста та огірки, гарбузова каша. Любили українці також різноманітні страви з яєць, особливо – яєчню із салом і ковбасою.

Оскільки в Україні домашнім вогнищем здавана була піч, то наші предки готували, переважно, варену, тушковану й печену їжу. Навіть чумаки, які возили сіль з Криму й Приазов’я, та запорозькі козаки у походах робили у землі тимчасову пічку – кабицю й готували в ній куліш і кашу, лемішку й галушки. Навіть з упольованої дичини варили юшку, а не смажили її на рожні.

 

Подібні новини

День закоханих

До Дня закоханих пропонуємо поміркувати та пригадати вічне почуття, що зветься КОХАННЯМ. Безперечно, для кожного воно своє, настільки різне й щоразу неповторне, що годі й дати йому чітке визначення. Для когось при слові «кохання» пригадається тендітна квіточка невістулька, королька, рум’янок (все це назви відомої всім ромашки) та чарівне гадання «Любить, не любить…». Для інших – […]

Деталі

Чи варто бражнику робити… епіляцію?

Бражник тополевий Laothoe populi Бражники – дивовижні метелики світу. На території України зареєстровано 24 види цих нічних красенів, яких побачити на власні очі пощастить не кожному. Запрошуємо Вас дізнатись про їхнє унікальне життя з авторських нарисів завідувача відділу природи Неллі Мальованої. Накачаний торс, але не культурист. В плечах коса сажень, але не важкоатлет. Витончений вигин […]

Деталі

«Віртуальні подорожі краєм. Нетішин»

«ВІРТУАЛЬНІ ПОДОРОЖІ КРАЄМ» ВІД ХМЕЛЬНИЦЬКОГО ОБЛАСНОГО КРАЄЗНАВЧОГО МУЗЕЮ ЗНОВУ З ВАМИ! Цього разу мандруємо у Нетішин! Версій щодо походження назви містечка багато. Найвірогідніше, Нетішом звали першого осадника – людину, котра й започаткувала поселення. На сторінках письмових джерел вперше згадується 6-го лютого 1542 року як одне із замкових сіл, що відходило, за нашим припущенням, у спадок […]

Деталі
Ваш запит відправлено
Відповідь від нас надійде вам на електронну пошту, яку ви вказали у формі
Цей розділ в процесі розробки
Незабаром ця сторінка з'явиться

Запит на екскурсію

Перевірте правильність вводу
Перевірте правильність вводу
Перевірте правильність вводу