Хмельницький обласний краєзнавчий музей Адреса: Хмельницький вулиця Подільська, 12
Музей сьогодні: відчинено (09:00–18:00) +38 0382 762 340 +38 068 529 25 49

Новини

«З’їла борщ до кришечки, щоб не боліли кишечки!»

«З’їла борщ до кришечки, щоб не боліли кишечки!»
icon:arrow-back

«З’їла борщ до кришечки, щоб не боліли кишечки!», «Який кухар, такий борщ», – любили повторювати у народі.

А чи знаєте Ви, що кваліфікація кухаря визначається якістю перших страв? В такому випадку всі українські господарочки – надзвичайно талановиті кухарі, тому що майже кожна має свій рецепт смачного борщу.

Сьогодні у нашій рубриці «Традиційні страви подолян» ми розповімо про український борщ, який на Поділлі є найбільш улюбленою овочевою стравою.

Відомо три його різновиди – червоний, зелений, холодник.

Червоний готували у глиняному горщику в печі, з капустою, буряком, морквою, квасолею, пастернаком, а з другої половини ХІХ ст. – з картоплею. Буряк на борщ квасили: чистили, мили, нарізали на великі шматки, складали у маленьку бочку та заливали холодною водою. Через два тижні буряк був готовий до використання. В борщ додавали як сам буряк, так і квас з нього. Також для смаку додавали сироватку або маслянку (рідину, що залишалася після виготовлення сиру й масла), а у святкові та недільні дні – забілювали сметаною, а варили на м’ясній юшці (зі свинини або птиці). У будні ж заправляли лише розтертою у макітрі цибулею, смаженою на салі або олії, а у піст борщ готували без сала і без м’яса, іноді додаючи сушені гриби. За свідченням старожилів, у подільських селах взимку варили борщ з рибою, яку заздалегідь сушили на соломі в печі.

Червоний борщ вживали не лише як повсякденну обідню страву, але й на Різдво, весілля, хрестини, поминки.

Інший різновид борщу – щавлевий, зелений, або весняний. Варили його з молодим щавлем, кропивою, лободою, листям городнього буряка і картоплею. Засмачували круто звареним посіченим яйцем і сметаною, сироваткою або маслянкою. Так само як і червоний, щавлевий борщ у піст готували на олії.

Холодник готували влітку. Відварювали молодий городній буряк, різали соломкою, додавали свіжу зелень, заправляли сироваткою та круто звареним яйцем. Сам його не варили, їли охолодженим, нерідко з картоплею замість хліба.

Рецепти приготування щавлевого та холодного борщу збереглися до наших днів майже без змін, а в червоний борщ замість бурякового квасу стали додавати свіжі помідори, томатний соус або пасту.

Сьогодні традиційний український борщ – основна перша страва української кухні – набув міжнародного визнання та входить до меню багатьох ресторанів світу, а 1 липня 2022 року його включено до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО, що потребує охорони.

Подібні новини

Невтомний мандрівник

Бражник берізковий Agrius convolvulі Цьому метелику варто побажати ходового вітру. І це не жарт, адже відмінний літун за сприятливих умов збільшує свою швидкість вдвічі й тоді вона сягає майже 100 км/год! А це – неабиякий шанс для отримання «незабутніх вражень» від мандрів, освоєння нових територій та, як наслідок, розширення видового ареалу. Саме завдяки постійним міграціям […]

Деталі

Музей – вчителю!

Науковці ХМЕЛЬНИЦЬКОГО ОБЛАСНОГО КРАЄЗНАВЧОГО МУЗЕЮ сердечно вітають освітян з ВСЕСВІТНІМ ДНЕМ ВЧИТЕЛЯ та запрошують до співпраці! Спеціально для Вас ми розробили програми: «Музей – початковій школі»; «Музей – вчителю історії»; «Музей – вчителю біології, географії»; «Музей – дитячому садочку»; «Музей – навчальним закладам». Все просто! Ви замовляєте – ми приходимо до Вас! Перелік можливих заходів […]

Деталі
Ваш запит відправлено
Відповідь від нас надійде вам на електронну пошту, яку ви вказали у формі
Цей розділ в процесі розробки
Незабаром ця сторінка з'явиться

Запит на екскурсію

Перевірте правильність вводу
Перевірте правильність вводу
Перевірте правильність вводу