Хмельницький обласний краєзнавчий музей Адреса: Хмельницький вулиця Подільська, 12
Музей сьогодні: відчинено (09:00–18:00) +38 0382 762 340 +38 068 529 25 49

Новини

«З’їла борщ до кришечки, щоб не боліли кишечки!»

«З’їла борщ до кришечки, щоб не боліли кишечки!»
icon:arrow-back

«З’їла борщ до кришечки, щоб не боліли кишечки!», «Який кухар, такий борщ», – любили повторювати у народі.

А чи знаєте Ви, що кваліфікація кухаря визначається якістю перших страв? В такому випадку всі українські господарочки – надзвичайно талановиті кухарі, тому що майже кожна має свій рецепт смачного борщу.

Сьогодні у нашій рубриці «Традиційні страви подолян» ми розповімо про український борщ, який на Поділлі є найбільш улюбленою овочевою стравою.

Відомо три його різновиди – червоний, зелений, холодник.

Червоний готували у глиняному горщику в печі, з капустою, буряком, морквою, квасолею, пастернаком, а з другої половини ХІХ ст. – з картоплею. Буряк на борщ квасили: чистили, мили, нарізали на великі шматки, складали у маленьку бочку та заливали холодною водою. Через два тижні буряк був готовий до використання. В борщ додавали як сам буряк, так і квас з нього. Також для смаку додавали сироватку або маслянку (рідину, що залишалася після виготовлення сиру й масла), а у святкові та недільні дні – забілювали сметаною, а варили на м’ясній юшці (зі свинини або птиці). У будні ж заправляли лише розтертою у макітрі цибулею, смаженою на салі або олії, а у піст борщ готували без сала і без м’яса, іноді додаючи сушені гриби. За свідченням старожилів, у подільських селах взимку варили борщ з рибою, яку заздалегідь сушили на соломі в печі.

Червоний борщ вживали не лише як повсякденну обідню страву, але й на Різдво, весілля, хрестини, поминки.

Інший різновид борщу – щавлевий, зелений, або весняний. Варили його з молодим щавлем, кропивою, лободою, листям городнього буряка і картоплею. Засмачували круто звареним посіченим яйцем і сметаною, сироваткою або маслянкою. Так само як і червоний, щавлевий борщ у піст готували на олії.

Холодник готували влітку. Відварювали молодий городній буряк, різали соломкою, додавали свіжу зелень, заправляли сироваткою та круто звареним яйцем. Сам його не варили, їли охолодженим, нерідко з картоплею замість хліба.

Рецепти приготування щавлевого та холодного борщу збереглися до наших днів майже без змін, а в червоний борщ замість бурякового квасу стали додавати свіжі помідори, томатний соус або пасту.

Сьогодні традиційний український борщ – основна перша страва української кухні – набув міжнародного визнання та входить до меню багатьох ресторанів світу, а 1 липня 2022 року його включено до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО, що потребує охорони.

Подібні новини

«Проскурів на старих поштівках. Проскурівська жіноча гімназія»

Придивившись до старовинної поштової картки поч. ХІХ ст., важко впізнати на ній вулицю Героїв Маріуполя (колишня – Старобульварна, згодом – Гагаріна) в районі готелю «Центральний». Саме на місці цього готелю майже століття тому розташовувалась будівля жіночої гімназії – першого у місті середнього навчального закладу для дівчат. У 1904 р. у Проскурові був відкритий приватний жіночий […]

Деталі

«Первоцвіти краю в казках та легендах. Зірочки жовті (Gagea lutea)»

«На сонячній галявині мешкав старий, пихатий, самозакоханий кущ. Він вважав себе господарем галявини. Позбутись влади і можливості повелівати долями інших, втратити право вирішувати, кому та як задовго рости на галявині… ось чого найбільше боявся кущ, тому навколо нього майже не було рослин, а якщо й з’являлись зухвальці ‒ кущ знищував їх за допомогою тіні. Тож […]

Деталі

Музей – вчителю!

Науковці ХМЕЛЬНИЦЬКОГО ОБЛАСНОГО КРАЄЗНАВЧОГО МУЗЕЮ сердечно вітають освітян з ВСЕСВІТНІМ ДНЕМ ВЧИТЕЛЯ та запрошують до співпраці! Спеціально для Вас ми розробили програми: «Музей – початковій школі»; «Музей – вчителю історії»; «Музей – вчителю біології, географії»; «Музей – дитячому садочку»; «Музей – навчальним закладам». Все просто! Ви замовляєте – ми приходимо до Вас! Перелік можливих заходів […]

Деталі
Ваш запит відправлено
Відповідь від нас надійде вам на електронну пошту, яку ви вказали у формі
Цей розділ в процесі розробки
Незабаром ця сторінка з'явиться

Запит на екскурсію

Перевірте правильність вводу
Перевірте правильність вводу
Перевірте правильність вводу