Хмельницький обласний краєзнавчий музей Адреса: Хмельницький вулиця Подільська, 12
Музей сьогодні: зачинено +38 0382 762 340 +38 068 529 25 49

Новини

«З’їла борщ до кришечки, щоб не боліли кишечки!»

«З’їла борщ до кришечки, щоб не боліли кишечки!»
icon:arrow-back

«З’їла борщ до кришечки, щоб не боліли кишечки!», «Який кухар, такий борщ», – любили повторювати у народі.

А чи знаєте Ви, що кваліфікація кухаря визначається якістю перших страв? В такому випадку всі українські господарочки – надзвичайно талановиті кухарі, тому що майже кожна має свій рецепт смачного борщу.

Сьогодні у нашій рубриці «Традиційні страви подолян» ми розповімо про український борщ, який на Поділлі є найбільш улюбленою овочевою стравою.

Відомо три його різновиди – червоний, зелений, холодник.

Червоний готували у глиняному горщику в печі, з капустою, буряком, морквою, квасолею, пастернаком, а з другої половини ХІХ ст. – з картоплею. Буряк на борщ квасили: чистили, мили, нарізали на великі шматки, складали у маленьку бочку та заливали холодною водою. Через два тижні буряк був готовий до використання. В борщ додавали як сам буряк, так і квас з нього. Також для смаку додавали сироватку або маслянку (рідину, що залишалася після виготовлення сиру й масла), а у святкові та недільні дні – забілювали сметаною, а варили на м’ясній юшці (зі свинини або птиці). У будні ж заправляли лише розтертою у макітрі цибулею, смаженою на салі або олії, а у піст борщ готували без сала і без м’яса, іноді додаючи сушені гриби. За свідченням старожилів, у подільських селах взимку варили борщ з рибою, яку заздалегідь сушили на соломі в печі.

Червоний борщ вживали не лише як повсякденну обідню страву, але й на Різдво, весілля, хрестини, поминки.

Інший різновид борщу – щавлевий, зелений, або весняний. Варили його з молодим щавлем, кропивою, лободою, листям городнього буряка і картоплею. Засмачували круто звареним посіченим яйцем і сметаною, сироваткою або маслянкою. Так само як і червоний, щавлевий борщ у піст готували на олії.

Холодник готували влітку. Відварювали молодий городній буряк, різали соломкою, додавали свіжу зелень, заправляли сироваткою та круто звареним яйцем. Сам його не варили, їли охолодженим, нерідко з картоплею замість хліба.

Рецепти приготування щавлевого та холодного борщу збереглися до наших днів майже без змін, а в червоний борщ замість бурякового квасу стали додавати свіжі помідори, томатний соус або пасту.

Сьогодні традиційний український борщ – основна перша страва української кухні – набув міжнародного визнання та входить до меню багатьох ресторанів світу, а 1 липня 2022 року його включено до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО, що потребує охорони.

Подібні новини

Шлях до успіху

Мрієте навчитися грі на якомусь музичному інструменті, але з певних причин не наважуєтеся? Тоді історія нашого видатного земляка, Костя Місевича, до Вашої уваги! Коли Місевичу було приблизно 27 років, у нього виникла ідея навчитися грі на бандурі. До такого кроку його підштовхнув випадково куплений тематичний підручник, заразом з яким Кость придбав й сам музичний інструмент. […]

Деталі

Пізнаємо рідну мову разом з нашим музеєм. Жовтень

«Ох, і злітають аркушики з календаря. Не встигли озирнутися, а на ньому перших тридцяти осінніх вже немає…» Жовтень у народі охрестили рум’янцем осені, корінником, «місяцем голої землі» та крижаних дощів, брудником. Але рік на рік не приходиться. У жовтні наші прадіди починали згадувати та виглядати солеників, а ще коломийців, торяників… Про кого йдеться? Так по-різному […]

Деталі

85 років Хмельницькій області

22 вересня 2022 року Хмельницька область святкує ювілей – 85 років від дня свого утворення. На цей день Хмельницький обласний краєзнавчий музей оголосив проведення Всеукраїнської наукової історико-краєзнавчої конференції «Хмельниччина: історія та сучасність». На адресу учасників конференції надійшли вітання від голови Хмельницької обласної військової адміністрації Сергія Гамалія та голови Хмельницької обласної ради Віолети Лабазюк. На жаль, […]

Деталі
Ваш запит відправлено
Відповідь від нас надійде вам на електронну пошту, яку ви вказали у формі
Цей розділ в процесі розробки
Незабаром ця сторінка з'явиться

Запит на екскурсію

Перевірте правильність вводу
Перевірте правильність вводу
Перевірте правильність вводу