Хмельницький обласний краєзнавчий музей Адреса: Хмельницький вулиця Подільська, 12
Музей сьогодні: відчинено (09:00–17:00) +38 0382 762 340 +38 068 529 25 49

Новини

«З’їла борщ до кришечки, щоб не боліли кишечки!»

«З’їла борщ до кришечки, щоб не боліли кишечки!»
icon:arrow-back

«З’їла борщ до кришечки, щоб не боліли кишечки!», «Який кухар, такий борщ», – любили повторювати у народі.

А чи знаєте Ви, що кваліфікація кухаря визначається якістю перших страв? В такому випадку всі українські господарочки – надзвичайно талановиті кухарі, тому що майже кожна має свій рецепт смачного борщу.

Сьогодні у нашій рубриці «Традиційні страви подолян» ми розповімо про український борщ, який на Поділлі є найбільш улюбленою овочевою стравою.

Відомо три його різновиди – червоний, зелений, холодник.

Червоний готували у глиняному горщику в печі, з капустою, буряком, морквою, квасолею, пастернаком, а з другої половини ХІХ ст. – з картоплею. Буряк на борщ квасили: чистили, мили, нарізали на великі шматки, складали у маленьку бочку та заливали холодною водою. Через два тижні буряк був готовий до використання. В борщ додавали як сам буряк, так і квас з нього. Також для смаку додавали сироватку або маслянку (рідину, що залишалася після виготовлення сиру й масла), а у святкові та недільні дні – забілювали сметаною, а варили на м’ясній юшці (зі свинини або птиці). У будні ж заправляли лише розтертою у макітрі цибулею, смаженою на салі або олії, а у піст борщ готували без сала і без м’яса, іноді додаючи сушені гриби. За свідченням старожилів, у подільських селах взимку варили борщ з рибою, яку заздалегідь сушили на соломі в печі.

Червоний борщ вживали не лише як повсякденну обідню страву, але й на Різдво, весілля, хрестини, поминки.

Інший різновид борщу – щавлевий, зелений, або весняний. Варили його з молодим щавлем, кропивою, лободою, листям городнього буряка і картоплею. Засмачували круто звареним посіченим яйцем і сметаною, сироваткою або маслянкою. Так само як і червоний, щавлевий борщ у піст готували на олії.

Холодник готували влітку. Відварювали молодий городній буряк, різали соломкою, додавали свіжу зелень, заправляли сироваткою та круто звареним яйцем. Сам його не варили, їли охолодженим, нерідко з картоплею замість хліба.

Рецепти приготування щавлевого та холодного борщу збереглися до наших днів майже без змін, а в червоний борщ замість бурякового квасу стали додавати свіжі помідори, томатний соус або пасту.

Сьогодні традиційний український борщ – основна перша страва української кухні – набув міжнародного визнання та входить до меню багатьох ресторанів світу, а 1 липня 2022 року його включено до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО, що потребує охорони.

Подібні новини

«ПРИНІС НАМ ЯНГОЛ НА КРИЛІ ЯСНИЙ ВЕЛИКДЕНЬ»

«ПРИНІС НАМ ЯНГОЛ НА КРИЛІ ЯСНИЙ ВЕЛИКДЕНЬ» – дійство з такою назвою від Хмельницького обласного краєзнавчого музею відбулося у ЗДО№5 та ЗДО№40! Разом з музейниками діти не тільки пригадали історію Світлого Воскресіння Христового, але й зіграли у захоплюючі пасхальні ігри. Дякуємо всім учасникам за активність та доброзичливу атмосферу! До нових зустрічей!

Деталі

Відкриття проєкту «МИСТЕЦТВО – ВОЇН»

У Хмельницькому обласному краєзнавчому музеї пролунало відкриття проєкту «МИСТЕЦТВО – ВОЇН». Це – гармонійне поєднання двох окремих та незалежних між собою виставок. Одна – фотосвітлини авторства двох хмельничанок: фотографині Вероніки Ковальчук та колекціонерки народного вбрання Тамари Яніної «Нескорені». Інша – «Квіти незламності» – гільзи та тубуси від боєприпасів, розписані талановитою мисткинею з Харкова Анастасією Пономарьовою. […]

Деталі

Це було в нас: літаки-гіганти над Кам’янець-Подільським

На початку червня 1919 року українські війська завдали більшовикам потужного удару, внаслідок якого закріпилися на Поділлі та розпочали підготовку подальшого наступу на Київ. Такий успіх дозволив Директорії та уряду УНР на тривалий час зупинитись у Кам’янці-Подільському. Крім урядовців, до міста прибули різні військові інституції, у тому числі управління та підрозділи Повітряного флоту УНР. У Кам’янці-Подільському […]

Деталі
Ваш запит відправлено
Відповідь від нас надійде вам на електронну пошту, яку ви вказали у формі
Цей розділ в процесі розробки
Незабаром ця сторінка з'явиться

Запит на екскурсію

Перевірте правильність вводу
Перевірте правильність вводу
Перевірте правильність вводу