Хмельницький обласний краєзнавчий музей Адреса: Хмельницький вулиця Подільська, 12
Музей сьогодні: зачинено +38 0382 762 340 +38 068 529 25 49

Новини

«З’їла борщ до кришечки, щоб не боліли кишечки!»

«З’їла борщ до кришечки, щоб не боліли кишечки!»
icon:arrow-back

«З’їла борщ до кришечки, щоб не боліли кишечки!», «Який кухар, такий борщ», – любили повторювати у народі.

А чи знаєте Ви, що кваліфікація кухаря визначається якістю перших страв? В такому випадку всі українські господарочки – надзвичайно талановиті кухарі, тому що майже кожна має свій рецепт смачного борщу.

Сьогодні у нашій рубриці «Традиційні страви подолян» ми розповімо про український борщ, який на Поділлі є найбільш улюбленою овочевою стравою.

Відомо три його різновиди – червоний, зелений, холодник.

Червоний готували у глиняному горщику в печі, з капустою, буряком, морквою, квасолею, пастернаком, а з другої половини ХІХ ст. – з картоплею. Буряк на борщ квасили: чистили, мили, нарізали на великі шматки, складали у маленьку бочку та заливали холодною водою. Через два тижні буряк був готовий до використання. В борщ додавали як сам буряк, так і квас з нього. Також для смаку додавали сироватку або маслянку (рідину, що залишалася після виготовлення сиру й масла), а у святкові та недільні дні – забілювали сметаною, а варили на м’ясній юшці (зі свинини або птиці). У будні ж заправляли лише розтертою у макітрі цибулею, смаженою на салі або олії, а у піст борщ готували без сала і без м’яса, іноді додаючи сушені гриби. За свідченням старожилів, у подільських селах взимку варили борщ з рибою, яку заздалегідь сушили на соломі в печі.

Червоний борщ вживали не лише як повсякденну обідню страву, але й на Різдво, весілля, хрестини, поминки.

Інший різновид борщу – щавлевий, зелений, або весняний. Варили його з молодим щавлем, кропивою, лободою, листям городнього буряка і картоплею. Засмачували круто звареним посіченим яйцем і сметаною, сироваткою або маслянкою. Так само як і червоний, щавлевий борщ у піст готували на олії.

Холодник готували влітку. Відварювали молодий городній буряк, різали соломкою, додавали свіжу зелень, заправляли сироваткою та круто звареним яйцем. Сам його не варили, їли охолодженим, нерідко з картоплею замість хліба.

Рецепти приготування щавлевого та холодного борщу збереглися до наших днів майже без змін, а в червоний борщ замість бурякового квасу стали додавати свіжі помідори, томатний соус або пасту.

Сьогодні традиційний український борщ – основна перша страва української кухні – набув міжнародного визнання та входить до меню багатьох ресторанів світу, а 1 липня 2022 року його включено до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО, що потребує охорони.

Подібні новини

Знайомимось з життям тварин, граючись!

Цього тижня цикл пізнавально-розважальних креативних музейних занять «ТВАРИНИ КРАЮ», присвячених знайомству з життям звірів та птахів Поділля, пройшов у ЗДО №10 та № 2, а також у приватному дитячому садочку «Звичайне Диво». Відтак, за допомогою ігор «АКТОР» та «ВІДГАДАЙ» малеча, зокрема, дізналася, чи може вивірка впасти з дерева; чи має кріт очі та навіщо він […]

Деталі

«Проскурів на старих поштівках. Храм Дніпровського полку»

Поштова картка поч. ХХ ст. зафіксувала вигляд полкової церкви 46-го піхотного Дніпровського полка, який квартирував у Проскурові у 1875-1914 рр. Храм зберігся до наших днів (перебудовані лише верх та дзвіниця) і відомий парафіянам як Свято-Георгіївський. З ХVІІІ ст. великі військові підрозділи рівня полку обов’язково мали у своєму штаті посаду священика, який також брав на себе […]

Деталі

Новий місяць – час підсумків попереднього!

У червні ми запустили вікенд-проект «Літо, музей і я – друзі», в рамках якого систематично приймали у своїх стінах  вихованців літніх таборів (СЗШ №18, ліцеїв №15 та №17, НВК №6, початкової школи №3) та дитячих садочків «Звичайне Диво» та «Лабораторія маленьких геніїв». До Дня захисту дітей для малечі та її батьків презентували казкове «МІСТО ТВАРИН» […]

Деталі
Ваш запит відправлено
Відповідь від нас надійде вам на електронну пошту, яку ви вказали у формі
Цей розділ в процесі розробки
Незабаром ця сторінка з'явиться

Запит на екскурсію

Перевірте правильність вводу
Перевірте правильність вводу
Перевірте правильність вводу