Хмельницький обласний краєзнавчий музей Адреса: Хмельницький вулиця Подільська, 12
Музей сьогодні: зачинено +38 0382 762 340 +38 068 529 25 49

Новини

«З’їла борщ до кришечки, щоб не боліли кишечки!»

«З’їла борщ до кришечки, щоб не боліли кишечки!»
icon:arrow-back

«З’їла борщ до кришечки, щоб не боліли кишечки!», «Який кухар, такий борщ», – любили повторювати у народі.

А чи знаєте Ви, що кваліфікація кухаря визначається якістю перших страв? В такому випадку всі українські господарочки – надзвичайно талановиті кухарі, тому що майже кожна має свій рецепт смачного борщу.

Сьогодні у нашій рубриці «Традиційні страви подолян» ми розповімо про український борщ, який на Поділлі є найбільш улюбленою овочевою стравою.

Відомо три його різновиди – червоний, зелений, холодник.

Червоний готували у глиняному горщику в печі, з капустою, буряком, морквою, квасолею, пастернаком, а з другої половини ХІХ ст. – з картоплею. Буряк на борщ квасили: чистили, мили, нарізали на великі шматки, складали у маленьку бочку та заливали холодною водою. Через два тижні буряк був готовий до використання. В борщ додавали як сам буряк, так і квас з нього. Також для смаку додавали сироватку або маслянку (рідину, що залишалася після виготовлення сиру й масла), а у святкові та недільні дні – забілювали сметаною, а варили на м’ясній юшці (зі свинини або птиці). У будні ж заправляли лише розтертою у макітрі цибулею, смаженою на салі або олії, а у піст борщ готували без сала і без м’яса, іноді додаючи сушені гриби. За свідченням старожилів, у подільських селах взимку варили борщ з рибою, яку заздалегідь сушили на соломі в печі.

Червоний борщ вживали не лише як повсякденну обідню страву, але й на Різдво, весілля, хрестини, поминки.

Інший різновид борщу – щавлевий, зелений, або весняний. Варили його з молодим щавлем, кропивою, лободою, листям городнього буряка і картоплею. Засмачували круто звареним посіченим яйцем і сметаною, сироваткою або маслянкою. Так само як і червоний, щавлевий борщ у піст готували на олії.

Холодник готували влітку. Відварювали молодий городній буряк, різали соломкою, додавали свіжу зелень, заправляли сироваткою та круто звареним яйцем. Сам його не варили, їли охолодженим, нерідко з картоплею замість хліба.

Рецепти приготування щавлевого та холодного борщу збереглися до наших днів майже без змін, а в червоний борщ замість бурякового квасу стали додавати свіжі помідори, томатний соус або пасту.

Сьогодні традиційний український борщ – основна перша страва української кухні – набув міжнародного визнання та входить до меню багатьох ресторанів світу, а 1 липня 2022 року його включено до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО, що потребує охорони.

Подібні новини

Це було в нас: Зірка українського театру на проскурівській сцені

Українська революція 1917-1921 років увійшла в історію Проскурова (нині – м. Хмельницький) багатьма подіями, серед яких були яскраві події культурного життя. Так, у вересні 1919 року на сцені Проскурівського міського театру з успіхом виступала видатна драматична актриса й оперна співачка Катерина Рубчакова, творчість якої на початку ХХ ст. була визнана не лише в Україні, а […]

Деталі

Підсумовуємо квітень!

О.Брицька, директор музею, відзвітувала перед балансовою комісією обласної ради з питань фінансово-господарської діяльності закладу, виступила з проблемними питаннями функціонування музеїв на громадських засадах на розширеній нараді з керівниками структурних підрозділів сфери культури та взяла участь в  онлайн-зустрічі «Музеотерапія. Мистецтво зцілення» від фундації «Оbmin» (Польща). К.Данилова, ст.н. сп.,  виступила на II Міжнародній науково-практичній конференції «Туристично-рекреаційна сфера: […]

Деталі

«Прекрасне в житті, прекрасне в мистецтві»!

У ХМЕЛЬНИЦЬКОМУ ОБЛАСНОМУ КРАЄЗНАВЧОМУ МУЗЕЇ до ВСЕУКРАЇНСЬКОГО ДНЯ ПРАЦІВНИКІВ КУЛЬТУРИ ТА АМАТОРІВ НАРОДНОГО МИСТЕЦТВА презентували нову виставку! На ній представлено більше сотні предметів! Це і давні музичні інструменти, і тематичні марки, і, звісно ж, бездоганні роботи відомих майстрів та майстринь Хмельниччини! Нова експозиція – ще й чудова локація для знімкування! Вперше побачити  нову виставку та […]

Деталі
Ваш запит відправлено
Відповідь від нас надійде вам на електронну пошту, яку ви вказали у формі
Цей розділ в процесі розробки
Незабаром ця сторінка з'явиться

Запит на екскурсію

Перевірте правильність вводу
Перевірте правильність вводу
Перевірте правильність вводу