Хмельницький обласний краєзнавчий музей Адреса: Хмельницький вулиця Подільська, 12
Музей сьогодні: відчинено (09:00–18:00) +38 0382 762 340 +38 068 529 25 49

Новини

«З’їла борщ до кришечки, щоб не боліли кишечки!»

«З’їла борщ до кришечки, щоб не боліли кишечки!»
icon:arrow-back

«З’їла борщ до кришечки, щоб не боліли кишечки!», «Який кухар, такий борщ», – любили повторювати у народі.

А чи знаєте Ви, що кваліфікація кухаря визначається якістю перших страв? В такому випадку всі українські господарочки – надзвичайно талановиті кухарі, тому що майже кожна має свій рецепт смачного борщу.

Сьогодні у нашій рубриці «Традиційні страви подолян» ми розповімо про український борщ, який на Поділлі є найбільш улюбленою овочевою стравою.

Відомо три його різновиди – червоний, зелений, холодник.

Червоний готували у глиняному горщику в печі, з капустою, буряком, морквою, квасолею, пастернаком, а з другої половини ХІХ ст. – з картоплею. Буряк на борщ квасили: чистили, мили, нарізали на великі шматки, складали у маленьку бочку та заливали холодною водою. Через два тижні буряк був готовий до використання. В борщ додавали як сам буряк, так і квас з нього. Також для смаку додавали сироватку або маслянку (рідину, що залишалася після виготовлення сиру й масла), а у святкові та недільні дні – забілювали сметаною, а варили на м’ясній юшці (зі свинини або птиці). У будні ж заправляли лише розтертою у макітрі цибулею, смаженою на салі або олії, а у піст борщ готували без сала і без м’яса, іноді додаючи сушені гриби. За свідченням старожилів, у подільських селах взимку варили борщ з рибою, яку заздалегідь сушили на соломі в печі.

Червоний борщ вживали не лише як повсякденну обідню страву, але й на Різдво, весілля, хрестини, поминки.

Інший різновид борщу – щавлевий, зелений, або весняний. Варили його з молодим щавлем, кропивою, лободою, листям городнього буряка і картоплею. Засмачували круто звареним посіченим яйцем і сметаною, сироваткою або маслянкою. Так само як і червоний, щавлевий борщ у піст готували на олії.

Холодник готували влітку. Відварювали молодий городній буряк, різали соломкою, додавали свіжу зелень, заправляли сироваткою та круто звареним яйцем. Сам його не варили, їли охолодженим, нерідко з картоплею замість хліба.

Рецепти приготування щавлевого та холодного борщу збереглися до наших днів майже без змін, а в червоний борщ замість бурякового квасу стали додавати свіжі помідори, томатний соус або пасту.

Сьогодні традиційний український борщ – основна перша страва української кухні – набув міжнародного визнання та входить до меню багатьох ресторанів світу, а 1 липня 2022 року його включено до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО, що потребує охорони.

Подібні новини

Парасолька, парасоля, парасоль…

Парасолька, парасоля, парасоль, парасолик, зонтик, зонт, дощарка, дощник, омбрель, затінець, розчепірка – з перерахованих слів зразу ж зрозуміло, про що піде мова у нашому дописі. Звичайнісінький предмет нашого з Вами побуту, а скільки має назв! Сьогодні, 10 лютого, – міжнародний день парасольки, який почали святкувати у США ще з середини ХІХ ст. Важко сказати, де […]

Деталі

Енциклопедист народного життя

Гімн – пісенний символ нації, за яким світ з перших музичних акордів відразу впізнає країну… 27 січня 1839 р. на хуторі поблизу Борисполя у небагатій дворянській сім’ї народився автор слів Державного Гімну України, енциклопедист народного життя, неперевершений збирач українських духовних скарбів, поет, народознавець Павло Платонович Чубинський. Ким насправді для України була ця особистість? А завдяки […]

Деталі

Марафон правди

До Дня Героїв Небесної Сотні у Хмельницькому обласному краєзнавчому музеї пройшов Марафон правди «Заряджені гідністю та жагою до свободи». Учасники з числа студентів Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії та протеговані Товариства Червоного Хреста України долучилися до жвавого обговорення подій, що сколихнули Україну. З листопада 2013 року і до сьогодення не припиняється мужня боротьба нашої держави за свою волю. […]

Деталі
Ваш запит відправлено
Відповідь від нас надійде вам на електронну пошту, яку ви вказали у формі
Цей розділ в процесі розробки
Незабаром ця сторінка з'явиться

Запит на екскурсію

Перевірте правильність вводу
Перевірте правильність вводу
Перевірте правильність вводу