Хмельницький обласний краєзнавчий музей Адреса: Хмельницький вулиця Подільська, 12
Музей сьогодні: відчинено (09:00–18:00) +38 0382 762 340 +38 068 529 25 49

Новини

«Традиційні страви подолян»

«Традиційні страви подолян»
icon:arrow-back

Продовжуючи рубрику «Традиційні страви подолян» від Хмельницького обласного краєзнавчого музею, сьогодні  познайомимо Вас з деякими дуже цікавими назвами та описами випічки із тіста, які ми віднайшли у праці «Труды этнографическо-статистической экспедиции в западно-русский край. 1873» відомого дослідника, статиста та етнолога П.П. Чубинського.

Паляниці – розводили борошно у теплій воді, чекали, коли воно трохи прокисне, потім додавали ще жменьку борошна та замішували тісто середньої густоти. Випікали на сковороді, яку змащували олією або салом, а також на черені у печі. Інколи в середину паляниць клали ягоди калини, тоді їх називали «калинники».

Книші – тісто замішували таке як на хліб; формували ложкою, яку обмочували в сало або олію. На вигляд вони були схожі на квітку соняшника. Зазвичай готували з пшеничного борошна перед Різдвом.

Перепічки – випікали із тіста, приготовленого на хліб, у вигляді різаних шматочків. Їли з олією, змішаною з часником.

Гречаники – запарювали житнє борошно кип’ятком. Коли остигало, додавали кисле тісто або дріжджі та гречане борошно. Вимішували дуже рідке тісто та випікали у печі.

Стовбці – гречане кисле тісто розкладали по глиняних кухликах, змащених олією, та випікали. Їли з олією.

Млинці – випікали з гречаного борошна. Їли з салом або сметаною, або ж з олією. Найчастіше споживали під час масляної на сніданок і на обід.

Пироги – випікали з кислого тіста – пшеничного або житнього. В середину клали сир, м’ясо, рублену печінку, кашу, рибу, горох, капусту, мак, ягоди та яблука.

Отож, вподобайте сторінку Хмельницького обласного краєзнавчого музею та діліться з нами цікавими давніми назвами та рецептами випічок із борошна.

Подібні новини

Всі ми рівні – всі ми різні!

Музейний урок як оздоровча процедура! Дивуєтеся? Аж, ні. Пізнавальні й разом з тим позитивні хвилини музейних розповідей і показу предметів – вагомий плюс у лікуванні. У рамках музейного проекту «Всі ми рівні – всі ми різні!» стартували щомісячні зустрічі з пацієнтами Хмельницької дитячої міської лікарні у новому 2024 році. Цього разу ми розповідали про етнографічну […]

Деталі

Секретний рецепт пернатих «бариста»!

Чи знали Ви, що пінгвіни, фламінго і голуби не тільки чудово вміють літати або плавати, але й володіють власною кав’ярнею? Ну, майже! Вони готують для своїх пташенят особливий напій — «пташине молоко». Цей унікальний еліксир включає в себе всі необхідні складові для їх здорового росту і розвитку. Давайте дізнаємося, як птахи перетворюють свої вміння в […]

Деталі

Димар – цікавий елемент архітектурного декору

Де ти, хато бабина стріхата? Де твій бовдур в сажі, чи димар, Що курівся димом волохатим До осінніх чи зимових хмар? Є. Гуцало Коли мене питають про мою улюблену пору року, я завжди відповідаю, що найпрекраснішою для мене є зимова. З дитячих яскравих спогадів у пам’яті спливає образ маленької хатинки з жовтим світлом у віконцях, […]

Деталі
Ваш запит відправлено
Відповідь від нас надійде вам на електронну пошту, яку ви вказали у формі
Цей розділ в процесі розробки
Незабаром ця сторінка з'явиться

Запит на екскурсію

Перевірте правильність вводу
Перевірте правильність вводу
Перевірте правильність вводу