Хмельницький обласний краєзнавчий музей Адреса: Хмельницький вулиця Подільська, 12
Музей сьогодні: зачинено +38 0382 762 340 +38 068 529 25 49

Новини

«Традиційні страви подолян»

«Традиційні страви подолян»
icon:arrow-back

Продовжуючи рубрику «Традиційні страви подолян» від Хмельницького обласного краєзнавчого музею, сьогодні  познайомимо Вас з деякими дуже цікавими назвами та описами випічки із тіста, які ми віднайшли у праці «Труды этнографическо-статистической экспедиции в западно-русский край. 1873» відомого дослідника, статиста та етнолога П.П. Чубинського.

Паляниці – розводили борошно у теплій воді, чекали, коли воно трохи прокисне, потім додавали ще жменьку борошна та замішували тісто середньої густоти. Випікали на сковороді, яку змащували олією або салом, а також на черені у печі. Інколи в середину паляниць клали ягоди калини, тоді їх називали «калинники».

Книші – тісто замішували таке як на хліб; формували ложкою, яку обмочували в сало або олію. На вигляд вони були схожі на квітку соняшника. Зазвичай готували з пшеничного борошна перед Різдвом.

Перепічки – випікали із тіста, приготовленого на хліб, у вигляді різаних шматочків. Їли з олією, змішаною з часником.

Гречаники – запарювали житнє борошно кип’ятком. Коли остигало, додавали кисле тісто або дріжджі та гречане борошно. Вимішували дуже рідке тісто та випікали у печі.

Стовбці – гречане кисле тісто розкладали по глиняних кухликах, змащених олією, та випікали. Їли з олією.

Млинці – випікали з гречаного борошна. Їли з салом або сметаною, або ж з олією. Найчастіше споживали під час масляної на сніданок і на обід.

Пироги – випікали з кислого тіста – пшеничного або житнього. В середину клали сир, м’ясо, рублену печінку, кашу, рибу, горох, капусту, мак, ягоди та яблука.

Отож, вподобайте сторінку Хмельницького обласного краєзнавчого музею та діліться з нами цікавими давніми назвами та рецептами випічок із борошна.

Подібні новини

Музейна альма‑матер студентства

Своїм походженням туризм зобов’язаний різноманітності географічних районів світу і прагненням людей з цим розмаїттям ознайомитись. Інформація про регіональні особливості туристичної індустрії та її місцевий потенціал вкрай необхідна як пересічному туристу, так і фахівцям у галузі туризму для прийняття виважених управлінських рішень. З огляду на потребу в ґрунтовних знаннях про регіональні особливості просторового розміщення туристично-рекреаційних ресурсів […]

Деталі

День ліхтарика

У день зимового сонцестояння, або найкоротшого дня й найдовшої ночі у році, – 21 грудня світ відзначає День ліхтарика. Але почнемо ми нашу розповідь з історії світлинця, який з’явився кілька століть раніше та передував сучасному ліхтарю. Мова йде про ручні ліхтарі для освітлення вулиць. У 1662 р. в Парижі та інших французьких містах були організовані […]

Деталі

День Державності України

До відзначення Дня  Державності України Хмельницька обласна рада зініціювала проведення суспільно-наукової платформи «Хрещення. Становлення. Перемога!» Доєдналися і науковці  нашого  музею на чолі з директором  О.Брицькою. Гострі  питання про збереження історичних  витоків державотворення підіймали  представники культурних інституцій з Чернівець, Рівного, Тернополя, Луцька, Кам’янця-Подільського, Ужгорода, а також з прифронтової Сумщини. Кожне повідомлення під час дискусійних  панелей  було […]

Деталі
Ваш запит відправлено
Відповідь від нас надійде вам на електронну пошту, яку ви вказали у формі
Цей розділ в процесі розробки
Незабаром ця сторінка з'явиться

Запит на екскурсію

Перевірте правильність вводу
Перевірте правильність вводу
Перевірте правильність вводу