Хмельницький обласний краєзнавчий музей Адреса: Хмельницький вулиця Подільська, 12
Музей сьогодні: відчинено (09:00–18:00) +38 0382 762 340 +38 068 529 25 49

Новини

«Традиційні страви подолян»

«Традиційні страви подолян»
icon:arrow-back

Продовжуючи рубрику «Традиційні страви подолян» від Хмельницького обласного краєзнавчого музею, сьогодні  познайомимо Вас з деякими дуже цікавими назвами та описами випічки із тіста, які ми віднайшли у праці «Труды этнографическо-статистической экспедиции в западно-русский край. 1873» відомого дослідника, статиста та етнолога П.П. Чубинського.

Паляниці – розводили борошно у теплій воді, чекали, коли воно трохи прокисне, потім додавали ще жменьку борошна та замішували тісто середньої густоти. Випікали на сковороді, яку змащували олією або салом, а також на черені у печі. Інколи в середину паляниць клали ягоди калини, тоді їх називали «калинники».

Книші – тісто замішували таке як на хліб; формували ложкою, яку обмочували в сало або олію. На вигляд вони були схожі на квітку соняшника. Зазвичай готували з пшеничного борошна перед Різдвом.

Перепічки – випікали із тіста, приготовленого на хліб, у вигляді різаних шматочків. Їли з олією, змішаною з часником.

Гречаники – запарювали житнє борошно кип’ятком. Коли остигало, додавали кисле тісто або дріжджі та гречане борошно. Вимішували дуже рідке тісто та випікали у печі.

Стовбці – гречане кисле тісто розкладали по глиняних кухликах, змащених олією, та випікали. Їли з олією.

Млинці – випікали з гречаного борошна. Їли з салом або сметаною, або ж з олією. Найчастіше споживали під час масляної на сніданок і на обід.

Пироги – випікали з кислого тіста – пшеничного або житнього. В середину клали сир, м’ясо, рублену печінку, кашу, рибу, горох, капусту, мак, ягоди та яблука.

Отож, вподобайте сторінку Хмельницького обласного краєзнавчого музею та діліться з нами цікавими давніми назвами та рецептами випічок із борошна.

Подібні новини

«Вишивана Україна»

День вишиванки з Хмельницьким обласним краєзнавчим музеєм провели вихованці та педагоги центру реабілітації «Родинний затишок»! Під тегом «ВИШИВАНА УКРАЇНА» краєзнавці не лише познайомили учасників з історією свята, технологією, техніками та традиціями подільської вишивки, продемонстрували автентичні предмети з понад 100-річною історією, але й провели патріотичний майстер-клас «БЕРЕГИНЯ РОДУ». Музейники красно дякують присутнім за гостинність і, звісно […]

Деталі

Презентуємо новий формат!

Хмельницький обласний краєзнавчий музей першим на теренах музейного простору України використав новий формат проведення науково-природничої конференції «Природа і людина: шляхи можливої гармонії» –  PechaKucha, поєднавши його з класичним – тезовим. Запроваджений молодими креативними японськими архітекторами, PechaKucha – це відеоролики (презентація, спіч тощо), в якому протягом 400 секунд (20 роликів по 20 секунд) спікер яскраво, емоційно, […]

Деталі

Чотки – символічні сходи, які ведуть до Неба

«…Перехрестився, чотки взяв… І за Україну молитись Старий чернець пошкандибав» Т. Шевченко «Чернець» Чотки називають символічними сходами, які з молитвою ведуть нас до Неба… Вони допомагають не відволікатися від обміркування думок, проголошенні важливих слів, зосереджуючись на спілкуванні з Творцем. Чотки використовуються у молитовній практиці багатьох релігій – Християнстві, Ісламі, Буддизмі тощо, але у кожній з […]

Деталі
Ваш запит відправлено
Відповідь від нас надійде вам на електронну пошту, яку ви вказали у формі
Цей розділ в процесі розробки
Незабаром ця сторінка з'явиться

Запит на екскурсію

Перевірте правильність вводу
Перевірте правильність вводу
Перевірте правильність вводу