Хмельницький обласний краєзнавчий музей Адреса: Хмельницький вулиця Подільська, 12
Музей сьогодні: відчинено (09:00–18:00) +38 0382 762 340 +38 068 529 25 49

Новини

«Традиційні страви подолян»

«Традиційні страви подолян»
icon:arrow-back

Продовжуючи рубрику «Традиційні страви подолян» від Хмельницького обласного краєзнавчого музею, сьогодні  познайомимо Вас з деякими дуже цікавими назвами та описами випічки із тіста, які ми віднайшли у праці «Труды этнографическо-статистической экспедиции в западно-русский край. 1873» відомого дослідника, статиста та етнолога П.П. Чубинського.

Паляниці – розводили борошно у теплій воді, чекали, коли воно трохи прокисне, потім додавали ще жменьку борошна та замішували тісто середньої густоти. Випікали на сковороді, яку змащували олією або салом, а також на черені у печі. Інколи в середину паляниць клали ягоди калини, тоді їх називали «калинники».

Книші – тісто замішували таке як на хліб; формували ложкою, яку обмочували в сало або олію. На вигляд вони були схожі на квітку соняшника. Зазвичай готували з пшеничного борошна перед Різдвом.

Перепічки – випікали із тіста, приготовленого на хліб, у вигляді різаних шматочків. Їли з олією, змішаною з часником.

Гречаники – запарювали житнє борошно кип’ятком. Коли остигало, додавали кисле тісто або дріжджі та гречане борошно. Вимішували дуже рідке тісто та випікали у печі.

Стовбці – гречане кисле тісто розкладали по глиняних кухликах, змащених олією, та випікали. Їли з олією.

Млинці – випікали з гречаного борошна. Їли з салом або сметаною, або ж з олією. Найчастіше споживали під час масляної на сніданок і на обід.

Пироги – випікали з кислого тіста – пшеничного або житнього. В середину клали сир, м’ясо, рублену печінку, кашу, рибу, горох, капусту, мак, ягоди та яблука.

Отож, вподобайте сторінку Хмельницького обласного краєзнавчого музею та діліться з нами цікавими давніми назвами та рецептами випічок із борошна.

Подібні новини

«АНАТОМІЯ БРОНІ»

Сьогодні, 7 лютого, у ХМЕЛЬНИЦЬКОМУ ОБЛАСНОМУ КРАЄЗНАВЧОМУ МУЗЕЇ відбулося відкриття виставки робіт українського художника, учасника російсько-української війни Олега Дробоцького «АНАТОМІЯ БРОНІ». В експозиції – близько 30-ти психологічних картин на військову тематику, кожна з яких передає масу вибухових емоцій, яку, на жаль, щодня доводиться переживати нашим захисникам в умовах ведення бойових дій. Представлені роботи у трьох […]

Деталі

Перше періодичне видання на Поділлі

185 тому, 3 (15 січня) 1838 року,  вийшов перший номер тижневика з беззмінною назвою «Подольские губернские ведомости», який й став  першим подільським періодичним виданням. Варто зазначити, що цього ж дня аналогічні видання були започатковані також в інших губернських містах. Відомості були друкованим органом губернських властей, де публікувались укази, світські та церковні розпорядження, і видавалися в […]

Деталі

День народження В. Чорновола

24 грудня виповнюється 85 років з дня народження В’ячеслава Максимовича Чорновола – потужного державного, громадського, політичного діяча, журналіста, народного депутата двох скликань, одного із лідерів українського правозахисного руху, багаторічного лідера Народного руху України. А ще – ініціатора проголошення Декларації державного суверенітету та Акту проголошення незалежності України 24 серпня 1994 року. За життя В. Чорновіл якось […]

Деталі
Ваш запит відправлено
Відповідь від нас надійде вам на електронну пошту, яку ви вказали у формі
Цей розділ в процесі розробки
Незабаром ця сторінка з'явиться

Запит на екскурсію

Перевірте правильність вводу
Перевірте правильність вводу
Перевірте правильність вводу