Хмельницький обласний краєзнавчий музей Адреса: Хмельницький вулиця Подільська, 12
Музей сьогодні: зачинено +38 0382 762 340 +38 068 529 25 49

Новини

«Традиційні страви подолян»

«Традиційні страви подолян»
icon:arrow-back

Продовжуючи рубрику «Традиційні страви подолян» від Хмельницького обласного краєзнавчого музею, сьогодні  познайомимо Вас з деякими дуже цікавими назвами та описами випічки із тіста, які ми віднайшли у праці «Труды этнографическо-статистической экспедиции в западно-русский край. 1873» відомого дослідника, статиста та етнолога П.П. Чубинського.

Паляниці – розводили борошно у теплій воді, чекали, коли воно трохи прокисне, потім додавали ще жменьку борошна та замішували тісто середньої густоти. Випікали на сковороді, яку змащували олією або салом, а також на черені у печі. Інколи в середину паляниць клали ягоди калини, тоді їх називали «калинники».

Книші – тісто замішували таке як на хліб; формували ложкою, яку обмочували в сало або олію. На вигляд вони були схожі на квітку соняшника. Зазвичай готували з пшеничного борошна перед Різдвом.

Перепічки – випікали із тіста, приготовленого на хліб, у вигляді різаних шматочків. Їли з олією, змішаною з часником.

Гречаники – запарювали житнє борошно кип’ятком. Коли остигало, додавали кисле тісто або дріжджі та гречане борошно. Вимішували дуже рідке тісто та випікали у печі.

Стовбці – гречане кисле тісто розкладали по глиняних кухликах, змащених олією, та випікали. Їли з олією.

Млинці – випікали з гречаного борошна. Їли з салом або сметаною, або ж з олією. Найчастіше споживали під час масляної на сніданок і на обід.

Пироги – випікали з кислого тіста – пшеничного або житнього. В середину клали сир, м’ясо, рублену печінку, кашу, рибу, горох, капусту, мак, ягоди та яблука.

Отож, вподобайте сторінку Хмельницького обласного краєзнавчого музею та діліться з нами цікавими давніми назвами та рецептами випічок із борошна.

Подібні новини

Міжнародна співпраця

Cпівробітниця Берлінського інституту Вітольда Пілецького Наталя-Магдалина Латецька завітала до музею під час робочого відрядження на Хмельниччину. Предметом дослідження науковиці в архівних закладах є історія військових злочинів тоталітарних режимів в Україні. У процесі зустрічі торкнулися як гострих політичних аспектів, так і багатогранної історії та культури краю. Пані Наталя  була в щирому захваті від креативності та оригінальності […]

Деталі

Старт знань у музеї!

Новий навчальний рік вже стартував, тож, зали ХМЕЛЬНИЦЬКОГО ОБЛАСНОГО КРАЄЗНАВЧОГО МУЗЕЮ ще більш наповнились відвідувачами! У перший день навчання до нас завітали учні ліцеїв №10 та №14, для яких ми провели захоплюючу мандрівку експозиціями. А сьогодні історію рідного міста пізнавали студенти Хмельницького університету управління та права! ВІТАЄМО ОСВІТЯН, ШКОЛЯРІВ та СТУДЕНТІВ з ПОЧАТКОМ НАВЧАЛЬНОГО ПРОЦЕСУ, […]

Деталі

Проскурівські американці: Тед Белічко – «Титан в галузі механіки»

Проскурівські американці Серед найуспішніших американців ХХ ст. є чимало вихідців з Проскурова – теперішнього Хмельницького. Розповімо про деяких з них, які зробили за життя надзвичайні справи, стали відомими постатями не лише у США, а й в усьому світі. Тед Белічко – «Титан в галузі механіки» Тед Белічко – професор Іллінойського технологічного інституту та Північно-Західного університету, […]

Деталі
Ваш запит відправлено
Відповідь від нас надійде вам на електронну пошту, яку ви вказали у формі
Цей розділ в процесі розробки
Незабаром ця сторінка з'явиться

Запит на екскурсію

Перевірте правильність вводу
Перевірте правильність вводу
Перевірте правильність вводу