Хмельницький обласний краєзнавчий музей Адреса: Хмельницький вулиця Подільська, 12
Музей сьогодні: зачинено +38 0382 762 340 +38 068 529 25 49

Новини

«Проскурів на старих поштівках. Паровий млин Маранца»

«Проскурів на старих поштівках. Паровий млин Маранца»
icon:arrow-back

Поштова картка поч. ХХ ст. зафіксувала одне із найбільших та найсучасніших підприємств Проскурова (нині – м. Хмельницький) того часу – паровий млин, який був збудований проскурівським купцем Соломоном Григоровичем Маранцем у 1892 р. неподалік від залізничної станції.

Борошномельна промисловість – одна з найважливіших галузей Поділля з багатовіковою історією. З давніх часів водяні млини та вітряки були фактично у кожному населеному пункті. Значного розвитку промислове млинарство набуло у другій пол. ХІХ ст., що було пов’язано з технологічною революцією в цій галузі та прокладанням залізниць. Наприкінці 1870-х рр. у борошномельній промисловості Поділля розпочалось впровадження у виробничий процес парової техніки та високопродуктивних вальцьових млинарських верстатів. Великі млини з потужними паровими машинами стали будувати переважно поблизу залізничних станцій, звідки було зручно відправляти великі партії борошно-круп’яної продукції в інші регіони.

Так сталось і в Проскурові, який завдяки прокладеній 1870 р. через місто залізниці отримав прямий зв’язок з Одесою, Києвом та країнами Західної Європи. Проскурів одразу став важливим центром експортної торгівлі збіжжям, а також місцем переробки зерна. У 1892 р. місцевий купець Соломон Маранц спорудив потужний паровий млин, на базі якого через три роки створив перше в місті акціонерне товариство – «Проскурівське товариство млинарського виробництва С.Г. Маранца». До складу товариства, крім парового млина, увійшла його ж фабрика перлових круп. У 1893 р. став до ладу другий паровий млин міщанина Менделя Лопатіна. У 1898 р. на цих двох млинах працювало 70 робітників, виробництво продукції склало суму 155000 руб. У 1909 р. в Проскурові нараховувалося вже 5 парових млинів, які виробляли продукції на понад півмільйона рублів. Проте найбільшим так й залишався паровий млин С. Маранца.

У радянські часи млин націоналізували, поруч спорудили нові виробничі корпуси і перейменували на «Проскурівський млинкрупкомбінат». У 1950-х рр. підприємство мало назву крупзавод № 14, а коли до нього приєднали базу «Заготзерно» та новозбудований кукурудзокалібрувальний завод, воно отримало назву – «Хмельницький комбінат хлібопродуктів», а згодом – «Хмельницький зернопродукт». Головний корпус колишнього млина С. Маранца, що зображений на старій поштівці, зберігся, але з кардинальною перебудовою фасаду.

Подібні новини

Презентуємо новий формат!

Хмельницький обласний краєзнавчий музей першим на теренах музейного простору України використав новий формат проведення науково-природничої конференції «Природа і людина: шляхи можливої гармонії» –  PechaKucha, поєднавши його з класичним – тезовим. Запроваджений молодими креативними японськими архітекторами, PechaKucha – це відеоролики (презентація, спіч тощо), в якому протягом 400 секунд (20 роликів по 20 секунд) спікер яскраво, емоційно, […]

Деталі

«Незвичайні явища природи на Поділлі. Землетрус»

Хмельницький обласний краєзнавчий музей продовжує серію публікацій «Незвичайні явища природи на Поділлі». І сьогодні ми поговоримо про землетруси. Оскільки Хмельниччина перебуває у 5-6 бальній ділянці інтенсивності землетрусу зони Вранча (сейсмоактивної території ділянки стикування Південних (Румунія) та Східних (Україна) Карпат), мешканці області іноді відчувають підземні поштовхи. У ХХІ ст. хмельничани чотири рази відчували землетруси  різної сили: […]

Деталі

День святого Юрія

Завтра християни відзначатимуть одне з відомих свят – День св. Юрія. Під ім’ям Юрій, або Єгорій, здавна  вшановувався святий Георгій, який був відомий нашим предкам ще з часів прийняття християнства. У літописних джерелах є згадки про те, що в 1030 р. князь Ярослав заснував у Києві монастир св. Георгія. Варто відзначити, що селяни, на відміну […]

Деталі
Ваш запит відправлено
Відповідь від нас надійде вам на електронну пошту, яку ви вказали у формі
Цей розділ в процесі розробки
Незабаром ця сторінка з'явиться

Запит на екскурсію

Перевірте правильність вводу
Перевірте правильність вводу
Перевірте правильність вводу