Хмельницький обласний краєзнавчий музей Адреса: Хмельницький вулиця Подільська, 12
Музей сьогодні: відчинено (09:00–18:00) +38 0382 762 340 +38 068 529 25 49

Новини

Пізнаємо рідну мову разом з нашим музеєм. Травень

Пізнаємо рідну мову разом з нашим музеєм. Травень
icon:arrow-back

Місяць травень наші прадіди називали дещо лірично, з почуттям: соловейків, п’янкий, росяник, грозовик, дощовик, зеленошумний. Чарівні травневі духмяні дні! Скупані у дощах, що на квіт-зіллі матері-природи настояні, променями сонечка теплого наскрізь прогріті, живильними соками напоєні, шовкотравими косами перевиті й хороводами квітів розцвічені…

Наші пращури, будучи чудовими фенологами, щомісяця, а особливо в травні, намагалися уважно спостерігати за живою природою та передбачати погоду. Вони постійно прислухалися до голосу природи, з повагою ставилися до природних явищ, що й позначилося, насамперед, на побуті та культурі нашого народу, національних традиціях.

Багатовіковий досвід та знання використовувались у землеробстві. До прикладу: тільки-тільки з’явилися проліски – час орати ниву; зацвіла осика – пора моркву сіяти; зацвіла черемха – треба саджати картоплю; розпустилися перші листочки на березі – кидай овес у землю. І це ще не весь перелік багаторічних спостережень, хоча нині строки польових робіт значно змістилися.

Хай місяць цей буде для нас усіх спокійним та добрим.
Сподіваємося, Ви дізналися з нашого допису для себе щось нове.
Продовження буде. Пізнаємо рідну мову разом з обласним краєзнавчим музеєм.

На фото предмети з колекції музею:
Біноклевидна посудина та антропоморфні статуетки (Трипілля)
Календар

Подібні новини

“Порцелянові сервізи: краса в деталях. Попелюшка”

На фото предмети з колекції музею: Набір чайний “Попелюшка”. 1987 р.

Деталі

Традиційні страви подолян

Шановні наші поціновувачі, запрошуємо Вас поринути у нову «смачну» рубрику «Традиційні страви подолян» від Хмельницького обласного краєзнавчого музею, в якій ми будемо розповідати про традиційну їжу, цікаві назви, способи та особливості приготування та навіть поділимося деякими унікальними рецептами. Але почнемо з історичної інформації. Українці загалом, та й подоляни зокрема – спрадавна хліборобський народ, відтак й […]

Деталі
Ваш запит відправлено
Відповідь від нас надійде вам на електронну пошту, яку ви вказали у формі
Цей розділ в процесі розробки
Незабаром ця сторінка з'явиться

Запит на екскурсію

Перевірте правильність вводу
Перевірте правильність вводу
Перевірте правильність вводу