Хмельницький обласний краєзнавчий музей Адреса: Хмельницький вулиця Подільська, 12
Музей сьогодні: відчинено (09:00–18:00) +38 0382 762 340 +38 068 529 25 49

Новини

Пізнаємо рідну мову разом з нашим музеєм. Квітень

Пізнаємо рідну мову разом з нашим музеєм. Квітень
icon:arrow-back

Наші прадіди наступник березня йменували по-різному: цвітень, красенець, краснець, а ще – лукавець та обманщик – через несталість, зрадливість погоди. Етимологи не дійшли згоди, звідки походить назва четвертого відрізку року – або від «квітнути» та «цвісти», або від «квитатися», «зводити рахунки» з зимою. Одна з народних легенд оповідає, що саме у квітні казкова Жар-птиця приносить з-за теплих морів золотий ключик, яким міцно закриває двері домівки, куди сховалася Зима. Натомість відкриває вхід Весні-чарівниці, що була зачинена за сімома замками.

Чарівник же квітень усім додає клопотів, хоч здебільшого й доброго ґатунку, бо пов’язані вони з оновленням життя. Це місяць проростання пагонів, сокоруху… І перший грім, і перший крихітний зелений листочок, і перший синій дзвіночок сону, і безліч-безліч інших красот. Усе це повторюється в квітні щороку, але ніколи не набридає, чи не так?

Хай місяць цей буде для нас усіх спокійним та добрим.

Сподіваємося, Ви дізналися з нашого допису для себе щось нове.

Продовження буде. Пізнаємо рідну мову разом з обласним краєзнавчим музеєм.

Подібні новини

З Міжнародним Днем туризму!

В останні дні вересня  світ  відзначає  Міжнародний День туризму. Науковці  музею провели екскурсію  містом  Хмельницький  для першокурсників Хмельницького інституту управління та права імені Л.Юзькова. Майбутні фахівці  туризму  з цікавістю дивувалися таємницям  600-літнього міста Плоскирівці-Проскурів-Хмельницький, пізнавали історію старовинних  двориків і вулиць. Студенти спробували зробити перші власні історико-краєзнавчі та мистецькі дослідження. Вітаємо молодих амбасадорів та всіх причетних […]

Деталі

«Сердечка любові»

День родини з Хмельницьким обласним краєзнавчим музеєм провели вихованці та педагоги Центру реабілітації «Родинний затишок»! Для підопічних закладу музейниками була проведена цікава бесіда про родинні цінності, важливість взаємопідтримки у сім`ї та захоплюючий майстер-клас по виготовленню «Сердечка любові»! Хмельницький обласний краєзнавчий музей дякує «Родинному затишку» за тісну співпрацю, активність та дружню творчу атмосферу!

Деталі

З Днем вишиванки!

Колектив Хмельницького обласного краєзнавчого музею вітає усіх з зі всенародним святом української культури – Днем вишиванки! Вишита сорочка стала для нас, українців, не лише знаковим символом наших автентичних традицій, вона символізує духовне багатство, мудрість, зв’язок поколінь, який не переривається віками. У нетлінних узорах майстриням вдалося навіки закарбувати прекрасне і вічне, те, що зветься Життям. Нехай […]

Деталі
Ваш запит відправлено
Відповідь від нас надійде вам на електронну пошту, яку ви вказали у формі
Цей розділ в процесі розробки
Незабаром ця сторінка з'явиться

Запит на екскурсію

Перевірте правильність вводу
Перевірте правильність вводу
Перевірте правильність вводу