Хмельницький обласний краєзнавчий музей Адреса: Хмельницький вулиця Подільська, 12
Музей сьогодні: відчинено (09:00–18:00) +38 0382 762 340 +38 068 529 25 49

Новини

«Жінки в науці. Євгенія Мойсеївна Гінзбург»

«Жінки в науці. Євгенія Мойсеївна Гінзбург»
icon:arrow-back

21 вересня 2023 р. виповнюється 110 років з дня народження Євгенії Мойсеївни Гінзбург — видатного подільського педагога, літературознавця, ученого, доцента, викладачки, яка виховала кілька поколінь інтелігенції – педагогів, журналістів, письменників.

Євгенія Гінзбург (21 вересня 1913 р. — 5 листопада 2000 р.) — народилася в м. Рогачов (Білорусь) у сім’ї службовця. Згодом з батьками проживала в Маріуполі та Харкові. У 1933 р. закінчила Харківський технікум іноземних мов, а 1937 р. — з відзнакою західний відділ філологічного факультету Київського університету. Викладала англійську мову в Білоцерківському сільськогосподарському інституті (1937—1939 рр.), зарубіжну літературу в Харківському бібліотечному інституті та інституті іноземних мов (1939—1941 рр.). Там же, у Харкові, працювала над кандидатською дисертацією, роботу над якою перервала війна.

У 1944 р. після повернення з евакуації у Барнаулі отримала призначення у Кам’янець-Подільський учительський інститут (нині — КПНУ ім. Івана Огієнка), де працювала викладачем зарубіжної літератури та англійської мови. 10 грудня 1947 р. в Інституті української літератури ім. Т. Шевченка АН УРСР захистила кандидатську дисертацію по соціальному роману Вільяма Годвіна «Калеб Вілліамс». В інституті це був перший захист дисертації у повоєнний час, до того ж, вона стала першим повоєнним кандидатом наук в області.

Євгенія Мойсеївна володіла шістьма мовами — українською, російською, ідиш, англійською, німецькою, французькою. Микита Годованець, коли перекладав французьких байкарів, часто звертався до Євгенії Гінзбург з проханням зробити дослівний порядковий переклад.

Будучи прекрасним педагогом, вчена блискуче читала лекції, які, за спогадами її студентів, не залишали нікого байдужим, писала рецензії на кінофільми та вистави, окремі твори та книги. В інституті Євгенія Мойсеївна вела літературну студію.

Вийшовши на пенсію, переїхала  в м. Хмельницький, де налагодила  співпрацю з науково-педагогічною громадськістю. Часто виступала з лекціями в обласній науковій бібліотеці, брала участь у роботі обласного товариства «Знання», була членом бюро обласної секції літератури і мистецтва.

У 2005 р. вийшла збірка спогадів «Легенда подільської філології: Євгенія Гінзбург – педагог, учений, літературознавець».

 

Подібні новини

«Прекрасне в житті, прекрасне в мистецтві»!

У ХМЕЛЬНИЦЬКОМУ ОБЛАСНОМУ КРАЄЗНАВЧОМУ МУЗЕЇ до ВСЕУКРАЇНСЬКОГО ДНЯ ПРАЦІВНИКІВ КУЛЬТУРИ ТА АМАТОРІВ НАРОДНОГО МИСТЕЦТВА презентували нову виставку! На ній представлено більше сотні предметів! Це і давні музичні інструменти, і тематичні марки, і, звісно ж, бездоганні роботи відомих майстрів та майстринь Хмельниччини! Нова експозиція – ще й чудова локація для знімкування! Вперше побачити  нову виставку та […]

Деталі

«Віртуальні подорожі краєм. Підлісний Мукарів»

«ВІРТУАЛЬНІ ПОДОРОЖІ КРАЄМ» ВІД ХМЕЛЬНИЬКОГО ОБЛАСНОГО КРАЄЗНАВЧОГО МУЗЕЮ ЗНОВУ З ВАМИ!  Запрошуємо Вас у село Підлісний Мукарів Дунаєвецького ОТГ! Родзинка села – неймовірно вишукана та велична споруда – костел святого Юзефа Обручника. А особливість його – в архітектурі.  Де ще на Хмельниччині можна побачити храм у стилі неоготики, з гострими шпилями, фіалами з хрестоцвітами, вікном-трояндою, […]

Деталі

Це було в нас: Перший україномовний навчальний заклад Проскурова

Український рух у Проскурові (нині – Хмельницький) розпочався 1917 року та набув ще більших обертів у наступні три роки. Серед багатьох подій заслуговує на увагу українізація місцевих навчальних закладів, і, передусім, найбільшого з них – реального училища. У 1918 році його реорганізували в українську реальну школу, яка стала першим в історії міста навчальним закладом з […]

Деталі
Ваш запит відправлено
Відповідь від нас надійде вам на електронну пошту, яку ви вказали у формі
Цей розділ в процесі розробки
Незабаром ця сторінка з'явиться

Запит на екскурсію

Перевірте правильність вводу
Перевірте правильність вводу
Перевірте правильність вводу