Хмельницький обласний краєзнавчий музей Адреса: Хмельницький вулиця Подільська, 12
Музей сьогодні: відчинено (09:00–18:00) +38 0382 762 340 +38 068 529 25 49

Лекції

«Грайливе дитинство», або назустріч юності

«Грайливе дитинство», або назустріч юності
icon:arrow-back

Бражник винний середній
Deilephila elpenor

«Кузени» ‒ винний середній та винний малий бражники – схожі між собою не лише пристрастю до однакового гастрономічного меню, а й до барвистості своїх «гардеробів». Щоправда, «піжонистий» малий хизується й ще більш яскравим вбранням.

За гороскопом вони Близнюки, адже з’являються на світ на початку червня. «Дитинство» проводять, як правило, на природі серед берез, кіпрею, плакун-трави та інших соковитих рослин або ж на улюбленому винограді. «Дітлахи» ростуть здоровими, активними, самостійними, без настирливої батьківської опіки. В них є навіть свої «ігри». Наприклад, всім відомі «Хованки» та «Крокодил», завдяки яким «молоде покоління» вчиться виживати у світі ворогів, ховаючись від них або ж «прикидаючись» чудовиськом-змією.

Та найулюбленіша гра – «Хто більше з’їсть?». Все літо гусені їдять, їдять, їдять… аж до самісінької осені. Ця ненажерливість дає змогу акумулювати поживні речовини для підготовки до великого таїнства природи ‒ перетворення гусені на метелика. Коли в організмі накопичиться певна кількість спеціального гормону, бражник відправляється в затишне місце для лялькування. Іноді залишається зимувати на гілці, обплутавши себе слинними виділеннями, які утворюють кокон. Так наступає «отроцтво». За довгу зиму тканини гусені руйнуються, проте залишаються кровоносна і нервова системи та з’являються нові органи майбутнього метелика.

А навесні, у травні, з зимової колиски «просинається» рожеве «диво», яке, обсушивши крильця, вилітає назустріч швидкоплинній юності!

 

Бражник винний середній Deilephila elpenor

Подібні новини

Знайомство з народною іграшкою

Цікава зустріч вихованців ДНЗ №30 відбулась з завідувачем науково-методичного відділу Хмельницького обласного краєзнавчого музею Наталею Мовчан. Малеча дізналась історію народної іграшки та «познайомилась» зі свищиками, деркачем-тріскунцем, акробатом, лялькою-мотанкою тощо. Дякуємо вихователям та маленьким слухачам за гостинність. До нових зустрічей!

Деталі

«Всі відтінки сірого»

Бражник сосновий Sphinx pinastri Бражники – дивовижні метелики світу. На території України зареєстровано 24 види цих нічних красенів, яких побачити на власні очі пощастить не кожному. Запрошуємо Вас дізнатись про їхнє унікальне життя з авторських нарисів завідувача відділу природи Неллі Мальованої. Якщо б проводився конкурс некраси серед метеликів, сосновий бражник став би переможцем в усіх […]

Деталі

Україна космічна

Сьогодні людство відзначає Всесвітній день авіації і космонавтики та Міжнародний день польоту людини в космос, а крім того, Україна віншує працівників ракетно-космічної галузі, День яких започатковано в березні 1997 р. Першим українським космонавтом став Леонід Каденюк, який здійснив свій політ у космос 19 листопада 1997 р. Непілотована ж космонавтика нашої країни значно розвиненіша, адже Україна […]

Деталі
Ваш запит відправлено
Відповідь від нас надійде вам на електронну пошту, яку ви вказали у формі
Цей розділ в процесі розробки
Незабаром ця сторінка з'явиться

Запит на екскурсію

Перевірте правильність вводу
Перевірте правильність вводу
Перевірте правильність вводу