Хмельницький обласний краєзнавчий музей Адреса: Хмельницький вулиця Подільська, 12
Музей сьогодні: відчинено (09:00–18:00) +38 0382 762 340 +38 068 529 25 49

Новини

Новорічні гірлянди

Новорічні гірлянди
icon:arrow-back

Завершуючи цикл новорічних розповідей, логічно згадати ще один невід’ємний елемент святкового декору – ялинкову гірлянду – довгий ланцюжок, що складається з однорідних предметів.

Історія виникнення гірлянди пов’язана зі Стародавнім Римом. Римляни прив’язували до дерев стрічки на знак родючості та відродження життя. З того часу гірлянда змінювала свої форми, матеріал та спосіб прикрашання.

У ХV- ХVІ ст. у різних європейських країнах почали використовувати палаючі свічки, що були з’єднані між собою і нагадували гірлянду. Люди вірили, що вогонь свічок зможе відігнати злих духів від домівок. До свічок з часом доєдналися мішура, паперові та скляні гірлянди, головними святковими символічними кольорами якої були зелений (живе листя, яким весна вкриває всі дерева), золотистий (притягує у дім багатство та достаток) й червоний (мав дуже тонке значення, адже нагадував кров Спасителя).

На жаль, вся ця краса утаємничувала в собі чималу небезпеку – можливість виникнення пожежі, тому необхідно було винайти щось таке ж яскраве й веселе, але менш небезпечне.

І тут справжнім спасінням виявилися електричні лампи! Існує кілька версій виникнення електричної гірлянди, тому й важко сказати, яка з них дійсна… Відомо, що у 1895 р. перша електрична плетениця прикрашала ялинку перед Білим Домом в США. До Європи новий винахід дістався не одразу. Вперше такими гірляндами були освітлені кілька ялинок у місті Гельсінгфорсі (Фінляндія ) у 1906 р.

Поза всяким сумнівом, ХХ століття стало «революційним» для гірлянд.

Погодьтеся, що у різдвяно-новорічні дні такі прикраси, безперечно, створюють навкруги неперевершену казкову атмосферу!

 

Подібні новини

День народження музею!

А сьогодні ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ ОБЛАСНИЙ КРАЄЗНАВЧИЙ МУЗЕЙ відзначає своє 94-ліття!!! Історія ж наша розпочалася ще у далекому 1929 році, коли у Проскурові відкрився міський музей санітарної культури. Вже згодом, у 1933 р., заклад отримав статус краєзнавчого, а у 1941 р., щойно Проскурів став адміністративним центром Кам’янець-Подільської області, – обласного. У 1954 р. Проскурів перейменували на Хмельницький, […]

Деталі

З Днем Української Державності!

Державність – устрій усього матеріального і духовного буття цілого народу, своєрідний фундамент, коріння держави, основою чого є історична спадщина минулих років. Як зазначив видатний історик Михайло Грушевський, “завдяки історичній пам’яті людина стає особистістю, народ – нацією, країна – державою”. Місцем діяльності великих державників минулого та центром ключових подій у процесі побудови української державності була саме […]

Деталі

«Таємничі гутірки на Андрія»

«ТАЄМНИЧІ ГУТІРКИ НА АНДРІЯ» ВІД ХМЕЛЬНИЦЬКОГО ОБЛАСНОГО КРАЄЗНАВЧОГО МУЗЕЮ – у розпалі! Сьогодні щедра «господиня» та дотепний «пан Калитинський» навчали, розважали та пригощали запальну малечу – учнів ліцею Nº7. Дійство супроводжувалося веселощами, забавами та невгамовними жартами! Учасники гутірок відчули справжню красу українських традицій та обрядів!

Деталі
Ваш запит відправлено
Відповідь від нас надійде вам на електронну пошту, яку ви вказали у формі
Цей розділ в процесі розробки
Незабаром ця сторінка з'явиться

Запит на екскурсію

Перевірте правильність вводу
Перевірте правильність вводу
Перевірте правильність вводу