Хмельницький обласний краєзнавчий музей Адреса: Хмельницький вулиця Подільська, 12
Музей сьогодні: відчинено (09:00–17:00) +38 0382 762 340 +38 068 529 25 49

Новини

«Традиційні страви подолян»

«Традиційні страви подолян»
icon:arrow-back

Продовжуючи рубрику «Традиційні страви подолян» від Хмельницького обласного краєзнавчого музею, сьогодні  познайомимо Вас з деякими дуже цікавими назвами та описами випічки із тіста, які ми віднайшли у праці «Труды этнографическо-статистической экспедиции в западно-русский край. 1873» відомого дослідника, статиста та етнолога П.П. Чубинського.

Паляниці – розводили борошно у теплій воді, чекали, коли воно трохи прокисне, потім додавали ще жменьку борошна та замішували тісто середньої густоти. Випікали на сковороді, яку змащували олією або салом, а також на черені у печі. Інколи в середину паляниць клали ягоди калини, тоді їх називали «калинники».

Книші – тісто замішували таке як на хліб; формували ложкою, яку обмочували в сало або олію. На вигляд вони були схожі на квітку соняшника. Зазвичай готували з пшеничного борошна перед Різдвом.

Перепічки – випікали із тіста, приготовленого на хліб, у вигляді різаних шматочків. Їли з олією, змішаною з часником.

Гречаники – запарювали житнє борошно кип’ятком. Коли остигало, додавали кисле тісто або дріжджі та гречане борошно. Вимішували дуже рідке тісто та випікали у печі.

Стовбці – гречане кисле тісто розкладали по глиняних кухликах, змащених олією, та випікали. Їли з олією.

Млинці – випікали з гречаного борошна. Їли з салом або сметаною, або ж з олією. Найчастіше споживали під час масляної на сніданок і на обід.

Пироги – випікали з кислого тіста – пшеничного або житнього. В середину клали сир, м’ясо, рублену печінку, кашу, рибу, горох, капусту, мак, ягоди та яблука.

Отож, вподобайте сторінку Хмельницького обласного краєзнавчого музею та діліться з нами цікавими давніми назвами та рецептами випічок із борошна.

Подібні новини

85 років Хмельницькій області: короткий екскурс у минуле

22 вересня 1937 року була утворена Хмельницька область, яка на початку створення мала назву Кам’янець-Подільська. Факт відомий мабуть усім. Але, виявляється, знайти більш докладну інформацію про причини утворення області та адміністративні перетворення перших років – справа не легка. Тривалий час історична література на ці питання відповідей не давала. Причини утворення області Про причини утворення області […]

Деталі

День залізничника України

  4 листопада відзначають своє професійне свято залізничники України. Перші залізничні гілки простягнулися країною на заході від Львова до Перемишля (1861) та на півдні – від Одеси до Балти (1865). Цікаво, що потяг Перемишль–Львів у сучасному розумінні мав статус міжнародного та з’єднував Відень, Краків, Перемишль і Львів. У 1870 році й в історії Проскурова відбулася […]

Деталі

«Гроші крізь віки: коли і як друкували гроші на Поділлі»

Науковці Хмельницького обласного краєзнавчого музею продовжують  віртуальний проект  «Гроші крізь віки». З 2 по 16 вересня 1996 року в Україні відбулася грошова реформа, внаслідок якої національною валютою знову стала гривня. На сьогодні й монетна продукція і банкноти виготовляються на Монетному дворі Національного банку України в Києві. У музеї також зберігаються карбованці періоду Директорії, які друкувалися […]

Деталі
Ваш запит відправлено
Відповідь від нас надійде вам на електронну пошту, яку ви вказали у формі
Цей розділ в процесі розробки
Незабаром ця сторінка з'явиться

Запит на екскурсію

Перевірте правильність вводу
Перевірте правильність вводу
Перевірте правильність вводу