Хмельницький обласний краєзнавчий музей Адреса: Хмельницький вулиця Подільська, 12
Музей сьогодні: відчинено (09:00–18:00) +38 0382 762 340 +38 068 529 25 49

Новини

«Традиційні страви подолян»

«Традиційні страви подолян»
icon:arrow-back

Продовжуючи рубрику «Традиційні страви подолян» від Хмельницького обласного краєзнавчого музею, сьогодні  познайомимо Вас з деякими дуже цікавими назвами та описами випічки із тіста, які ми віднайшли у праці «Труды этнографическо-статистической экспедиции в западно-русский край. 1873» відомого дослідника, статиста та етнолога П.П. Чубинського.

Паляниці – розводили борошно у теплій воді, чекали, коли воно трохи прокисне, потім додавали ще жменьку борошна та замішували тісто середньої густоти. Випікали на сковороді, яку змащували олією або салом, а також на черені у печі. Інколи в середину паляниць клали ягоди калини, тоді їх називали «калинники».

Книші – тісто замішували таке як на хліб; формували ложкою, яку обмочували в сало або олію. На вигляд вони були схожі на квітку соняшника. Зазвичай готували з пшеничного борошна перед Різдвом.

Перепічки – випікали із тіста, приготовленого на хліб, у вигляді різаних шматочків. Їли з олією, змішаною з часником.

Гречаники – запарювали житнє борошно кип’ятком. Коли остигало, додавали кисле тісто або дріжджі та гречане борошно. Вимішували дуже рідке тісто та випікали у печі.

Стовбці – гречане кисле тісто розкладали по глиняних кухликах, змащених олією, та випікали. Їли з олією.

Млинці – випікали з гречаного борошна. Їли з салом або сметаною, або ж з олією. Найчастіше споживали під час масляної на сніданок і на обід.

Пироги – випікали з кислого тіста – пшеничного або житнього. В середину клали сир, м’ясо, рублену печінку, кашу, рибу, горох, капусту, мак, ягоди та яблука.

Отож, вподобайте сторінку Хмельницького обласного краєзнавчого музею та діліться з нами цікавими давніми назвами та рецептами випічок із борошна.

Подібні новини

Підбиваємо підсумки яскравого та мега-насиченого жовтня!

У свій 95-й День народження ми приймали гучні  вітання, грамоти та подарунки від заступника голови обласної ради Володимира Гончарука та директора Департаменту інформаційної діяльності, культури, національностей та релігій ОДА Інни Михайлової. В рамках відзначення цього свята для містян та гостей міста  представили виставку «РАРИТЕТИ, ЩО ДИВУЮТЬ», на якій презентували символічних 95 предметів з фондів музею, […]

Деталі

Чи є в Україні отруйні павуки?

О, скільки разів ми чули це запитання! Відповідь – усі павуки – отруйні! Інша справа, що переважна більшість з них становлять небезпеку тільки для мух, оскільки мають слабкі хеліцери (ротові придатки павукоподібних), не здатні прокусити шкіру. Однак є й  категорія таких, контакту з якими дійсно варто уникати й нам, людям. Звісно, що, насамперед, йдеться про […]

Деталі

«Патенти» живої природи: корисна модель «Шовкова нитка»

Жива природа ‒ геніальний конструктор, інженер, технолог, великий зодчий і будівельник. Мільйони років вона відпрацьовувала і вдосконалювала свої творіння. Чого тільки немає в її «патентному бюро»! Людина ж протягом своєї історії вчилася у природи, копіювала її «винаходи». Творці найскладніших пристроїв запозичили ідеї конструювання саме у живих аналогів ‒ рослин і тварин. Розповімо про деяких комах, […]

Деталі
Ваш запит відправлено
Відповідь від нас надійде вам на електронну пошту, яку ви вказали у формі
Цей розділ в процесі розробки
Незабаром ця сторінка з'явиться

Запит на екскурсію

Перевірте правильність вводу
Перевірте правильність вводу
Перевірте правильність вводу