Хмельницький обласний краєзнавчий музей Адреса: Хмельницький вулиця Подільська, 12
Музей сьогодні: відчинено (09:00–17:00) +38 0382 762 340 +38 068 529 25 49

Новини

«Традиційні страви подолян»

«Традиційні страви подолян»
icon:arrow-back

Продовжуючи рубрику «Традиційні страви подолян» від Хмельницького обласного краєзнавчого музею, сьогодні  познайомимо Вас з деякими дуже цікавими назвами та описами випічки із тіста, які ми віднайшли у праці «Труды этнографическо-статистической экспедиции в западно-русский край. 1873» відомого дослідника, статиста та етнолога П.П. Чубинського.

Паляниці – розводили борошно у теплій воді, чекали, коли воно трохи прокисне, потім додавали ще жменьку борошна та замішували тісто середньої густоти. Випікали на сковороді, яку змащували олією або салом, а також на черені у печі. Інколи в середину паляниць клали ягоди калини, тоді їх називали «калинники».

Книші – тісто замішували таке як на хліб; формували ложкою, яку обмочували в сало або олію. На вигляд вони були схожі на квітку соняшника. Зазвичай готували з пшеничного борошна перед Різдвом.

Перепічки – випікали із тіста, приготовленого на хліб, у вигляді різаних шматочків. Їли з олією, змішаною з часником.

Гречаники – запарювали житнє борошно кип’ятком. Коли остигало, додавали кисле тісто або дріжджі та гречане борошно. Вимішували дуже рідке тісто та випікали у печі.

Стовбці – гречане кисле тісто розкладали по глиняних кухликах, змащених олією, та випікали. Їли з олією.

Млинці – випікали з гречаного борошна. Їли з салом або сметаною, або ж з олією. Найчастіше споживали під час масляної на сніданок і на обід.

Пироги – випікали з кислого тіста – пшеничного або житнього. В середину клали сир, м’ясо, рублену печінку, кашу, рибу, горох, капусту, мак, ягоди та яблука.

Отож, вподобайте сторінку Хмельницького обласного краєзнавчого музею та діліться з нами цікавими давніми назвами та рецептами випічок із борошна.

Подібні новини

95-річчя музею!

Незабутньо та, як завжди, яскраво ми святкуємо 95-річчя свого музею. До ювілею відкрито тимчасову виставку «Раритети, що дивують». А ще біля входу – завдяки новій фотозоні – панує справжній осінній вайб! Приємно, що з привітаннями завітали перший заступник голови обласної ради Гончарук Володимир Володимирович та директор Департаменту інформаційної діяльності, культури, національностей та релігій ОДА Михайлова […]

Деталі

День Української Державності. Приймаємо гостей!

У рамках суспільно-наукової платформи «Хрещення. Становлення. Перемога» з нагоди відзначення Дня Української Державності, що організована Хмельницькою обласною радою на чолі з Віолетою Лабазюк, до нашого музею завітали її учасники – голови Хмельницької, Вінницької, Волинської, Закарпатської, Рівненської, Тернопільської, Черкаської, Чернівецької та Чернігівської обласних рад. Почесних гостей директор музею Олена Брицька ознайомила з історією закладу, а наукові […]

Деталі

«Утримувач» екологічної рівноваги

Бражник молочайний Hyles euphorbiae Місія цього метелика на планеті Земля надвагома та відповідальна. Не кожна людина в змозі завдати на свої плечі подібну ношу. А бражник молочайний справляється з нею на «ура»! Його личинка «регулює» співвідношення чисельності молочаю з іншими рослинами на пасовищах, чим й приносить неабияку користь скотарству. Худоба отруйний молочай не вживає, що […]

Деталі
Ваш запит відправлено
Відповідь від нас надійде вам на електронну пошту, яку ви вказали у формі
Цей розділ в процесі розробки
Незабаром ця сторінка з'явиться

Запит на екскурсію

Перевірте правильність вводу
Перевірте правильність вводу
Перевірте правильність вводу