Хмельницький обласний краєзнавчий музей Адреса: Хмельницький вулиця Подільська, 12
Музей сьогодні: відчинено (09:00–18:00) +38 0382 762 340 +38 068 529 25 49

Новини

«Традиційні страви подолян»

«Традиційні страви подолян»
icon:arrow-back

Продовжуючи рубрику «Традиційні страви подолян» від Хмельницького обласного краєзнавчого музею, сьогодні  познайомимо Вас з деякими дуже цікавими назвами та описами випічки із тіста, які ми віднайшли у праці «Труды этнографическо-статистической экспедиции в западно-русский край. 1873» відомого дослідника, статиста та етнолога П.П. Чубинського.

Паляниці – розводили борошно у теплій воді, чекали, коли воно трохи прокисне, потім додавали ще жменьку борошна та замішували тісто середньої густоти. Випікали на сковороді, яку змащували олією або салом, а також на черені у печі. Інколи в середину паляниць клали ягоди калини, тоді їх називали «калинники».

Книші – тісто замішували таке як на хліб; формували ложкою, яку обмочували в сало або олію. На вигляд вони були схожі на квітку соняшника. Зазвичай готували з пшеничного борошна перед Різдвом.

Перепічки – випікали із тіста, приготовленого на хліб, у вигляді різаних шматочків. Їли з олією, змішаною з часником.

Гречаники – запарювали житнє борошно кип’ятком. Коли остигало, додавали кисле тісто або дріжджі та гречане борошно. Вимішували дуже рідке тісто та випікали у печі.

Стовбці – гречане кисле тісто розкладали по глиняних кухликах, змащених олією, та випікали. Їли з олією.

Млинці – випікали з гречаного борошна. Їли з салом або сметаною, або ж з олією. Найчастіше споживали під час масляної на сніданок і на обід.

Пироги – випікали з кислого тіста – пшеничного або житнього. В середину клали сир, м’ясо, рублену печінку, кашу, рибу, горох, капусту, мак, ягоди та яблука.

Отож, вподобайте сторінку Хмельницького обласного краєзнавчого музею та діліться з нами цікавими давніми назвами та рецептами випічок із борошна.

Подібні новини

Дещо з історії пивоваріння

У першу п’ятницю останнього місяця літа світ відзначає Міжнародний день пива, хоча поки що це свято не набуло статусу офіційного. Перше святкування відбулося в американському місті Санта-Круз у 2007 році. А з 2011 року це свято набуло міжнародного масштабу. Цікаві факти: археологи дослідили, що люди смакували пінний напій уже у 300 році до н.е. у […]

Деталі

Яким вузлам павук «надає перевагу»?

Павутина ‒ це секрет павутинних залоз, розташованих на кінці черевця павука. Саме білок фіброїн, що є його основним компонентом, на повітрі кристалізується, утворюючи волокна, які й надають павутині міцність та еластичність. Відомо, що павутинна нитка в кілька разів міцніша за людське волосся тієї ж товщини. При плетінні павутиння павук не в’яже вузли, а використовує клейкість […]

Деталі

Острівці забутої історії: «народження» калош

ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ ОБЛАСНИЙ КРАЄЗНАВЧИЙ МУЗЕЙ знайомить Вас з новою рубрикою «ОСТРІВЦІ ЗАБУТОЇ ІСТОРІЇ» та «запрошує» всіх на День народження гумових калош!  Між іншим, існує дві версії їх походження. Згідно першої – калоші з’явилися в Англії ще у ХІХ ст., на їх створення «надихнули» часті дощі. Отож, англійці, аби продовжити «життя» своєму взуттю, поверх нього одягали захисні […]

Деталі
Ваш запит відправлено
Відповідь від нас надійде вам на електронну пошту, яку ви вказали у формі
Цей розділ в процесі розробки
Незабаром ця сторінка з'явиться

Запит на екскурсію

Перевірте правильність вводу
Перевірте правильність вводу
Перевірте правильність вводу