Хмельницький обласний краєзнавчий музей Адреса: Хмельницький вулиця Подільська, 12
Музей сьогодні: відчинено (09:00–18:00) +38 0382 762 340 +38 068 529 25 49

Новини

Невідомі факти знайдено!

Невідомі факти знайдено!
icon:arrow-back

Наш сьогоднішній допис є продовженням інформації про грамофон, що зберігається в фондах музею. Тоді ми запрошували охочих долучитися до розслідування щодо виробника нашого програвача.

З отриманих фактів від наших активних читачів та підписників склалася досить цікава розповідь про даний предмет. Отже, що ми тепер знаємо та чим можемо залюбки поділитися.

Фірма по виготовленню грамофонів та запису грамплатівок «Лірофон» була заснована та належала братам Адольфу, Джуліусу, Адальберту та Зігмунду Лібанам (усі четверо були відомими оперними співаками із Саксонії).

Вперше дана фірма Lyrophon GmbH заявила про себе в березні 1904 року на Лейпцігській ярмарці. Пізніше, у січні 1905, в спеціалізованій пресі з’явилося оголошення про виникнення нової фірми, зареєстрованої в комерційному реєстрі під назвою Lyrophon-Werke Adolf Lieban Co, після чого з’являється ще одне оголошення, яке свідчить про збільшення товарного асортименту, що стало ознакою швидкого процвітання даної фірми.

До початку Першої світової війни фірма Лірофон займала досить значне місце на ринку, а ось під час війни, коли в Німеччині зупинилось виробництво грамплатівок, ряд німецьких грамофонних фірм перейшли на випуск деталей для зброї. Фірма Лірофон не брала участь у виробництві зброї, що й призвело до її подальшої ліквідації.

Марка Lyrophon зникла з продажів у 1918 році, а її остаточна облікова ліквідація відбулася у 1935.

Як вам історія? Цікава? Дякуємо та чекаємо на ваші активні розслідування!!!

Подібні новини

«З’їла борщ до кришечки, щоб не боліли кишечки!»

«З’їла борщ до кришечки, щоб не боліли кишечки!», «Який кухар, такий борщ», – любили повторювати у народі. А чи знаєте Ви, що кваліфікація кухаря визначається якістю перших страв? В такому випадку всі українські господарочки – надзвичайно талановиті кухарі, тому що майже кожна має свій рецепт смачного борщу. Сьогодні у нашій рубриці «Традиційні страви подолян» ми […]

Деталі

Проскурівські американці: Тед Белічко – «Титан в галузі механіки»

Проскурівські американці Серед найуспішніших американців ХХ ст. є чимало вихідців з Проскурова – теперішнього Хмельницького. Розповімо про деяких з них, які зробили за життя надзвичайні справи, стали відомими постатями не лише у США, а й в усьому світі. Тед Белічко – «Титан в галузі механіки» Тед Белічко – професор Іллінойського технологічного інституту та Північно-Західного університету, […]

Деталі

День енергетика

Про незручності щодо відсутності електрики нам відомо не з чуток, адже за крайні  місяці з відомих причин її дефіцит ми відчули сповна. Цікаво, коли ж електрика з’явилася у нашому місті?  У Проскурові перше електроосвітлення з’явилося у 1902 році. Щасливчиком був місцевий купець та власник млина Міхель Мозель. Це було точкове освітлення, для решти ж населення […]

Деталі
Ваш запит відправлено
Відповідь від нас надійде вам на електронну пошту, яку ви вказали у формі
Цей розділ в процесі розробки
Незабаром ця сторінка з'явиться

Запит на екскурсію

Перевірте правильність вводу
Перевірте правильність вводу
Перевірте правильність вводу