Хмельницький обласний краєзнавчий музей Адреса: Хмельницький вулиця Подільська, 12
Музей сьогодні: відчинено (09:00–18:00) +38 0382 762 340 +38 068 529 25 49

Новини

Зодіакальні сузір’я в порцеляні

Зодіакальні сузір’я в порцеляні
icon:arrow-back

Сьогоднішня інформація про красиву, корисну, а іноді й досить дорогу річ, яка бажана в домі кожної модниці. Мова піде про скриньки для прикрас.

Протягом багатьох століть скриньки для коштовностей пов’язували з багатством та розкішшю. Під час археологічних розкопок древніх поселень в Єгипті, Римі та Стародавній Греції знаходили шкатулки датовані 3000 р. до н.е. Єгиптяни використовували  чорне дерево, фаянс або слонову кістку. Римляни, в основному, робили їх з дерева або теж зі слонової кістки. Скриньки ж, що виявлені в Азії, були з дерева та порцеляни.

В Японії та Китаї талановиті умільці 2 тис. років тому виготовляли дерев’яні коробочки різної форми і величини, прикрашали їх смолою дерева.

З промисловою революцією запустилось і масове виробництво скриньок для прикрас, завдяки чому вони стали доступним та популярним предметом домашнього вжитку. Сьогодні виробники дивують різноманіттям форм, матеріалів та цікавим дизайном.

У фондах Хмельницького обласного краєзнавчого музею зберігається колекція шкатулок з різних матеріалів, серед яких досить незвичні − це порцелянові з серії «Зодіак» Полонського заводу художньої кераміки із зодіакальними знаками «Овен», «Лев» та «Скорпіон».

Усіх поціновувачів цікавих та незвичних речей запрошуємо відгукнутись та поділитись фото та інформацією про інші шкатулки з цієї серії, котрі, можливо, зберігаються у Вас вдома.

Подібні новини

Музейний проєкт «Ігри нашого дитинства»

«Ні» – хандрі  та ґаджетам, «так» – здоровому способу життя!», – заявили педагоги та школярі ЗОШ №1, приєднавшись до рухливих ініціатив від ХМЕЛЬНИЦЬКОГО ОБЛАСНОГО КРАЄЗНАВЧОГО МУЗЕЮ! Цього разу у позитивному та активному заході «ІГРИ НАШОГО ДИТИНСТВА» взяли участь учні молодших класів, які грали з музейниками добре знайомі забави старшому поколінню: «Резинки», «Класики, «Обруч», «Боулінг» тощо. […]

Деталі

«Віртуальні подорожі краєм. Сатанів. Частина II»

«ВІРТУАЛЬНІ ПОДОРОЖІ КРАЄМ» від ХМЕЛЬНИЦЬКОГО ОБЛАСНОГО КРАЄЗНАВЧОГО МУЗЕЮ ЗНОВУ з ВАМИ! Повертаємось у містечко Сатанів, що на Городоччині. Минулого разу ми згадували про сатанівську фортецю кін.XV-поч. XVI ст. та порохову башню ХІІ-ХІІІ ст. Сьогодні ж познайомимося з іншими архітектурними пам’ятками, насамперед, з  синагогою.  Свого часу відомий подільський дослідник Євфимій Сіцінський назвав її «невеличким замком».  Будівля […]

Деталі

«Український фарфор 19-20 століття»

У перші дні зими за участю науковців Хмельницького обласного краєзнавчого музею  відбулася авторська презентація книги Миколи Козака та Олени Корусь, яка нещодавно вийшла з друку – «Український фарфор 19-20 століття». До презентованої праці увійшли фото музейних предметів – виробів Полонського заводу художньої кераміки, що яскраво відображають характерні особливості українського фарфору 2 пол. ХХ ст. Дякуємо […]

Деталі
Ваш запит відправлено
Відповідь від нас надійде вам на електронну пошту, яку ви вказали у формі
Цей розділ в процесі розробки
Незабаром ця сторінка з'явиться

Запит на екскурсію

Перевірте правильність вводу
Перевірте правильність вводу
Перевірте правильність вводу