Хмельницький обласний краєзнавчий музей Адреса: Хмельницький вулиця Подільська, 12
Музей сьогодні: відчинено (09:00–18:00) +38 0382 762 340 +38 068 529 25 49

Новини

Найбільше Богданів у Хмельницькому

Найбільше Богданів у Хмельницькому
icon:arrow-back

Понад ста пам’ятників гетьману Богданові Хмельницькому встановлено в багатьох містах і селах України. Особисту першість тримає наш обласний центр. У Хмельницькому нині нараховується найбільше в Україні (зрозуміло й у світі) пам’ятників гетьману – одразу п’ять. В усіх інших населених пунктах, як правило, по одному монументу; лише у Києві, Жовтих Водах та Кривому Розі – по три. Отож, наш Хмельницький можна сміливо заносити до Книги Рекордів України або навіть Гіннеса.

Нагадаємо, що один пам’ятник стоїть на привокзальній площі, інший, що на коні, – біля обласної філармонії, третій (погруддя) – перед Національною академією Державної прикордонної служби України ім. Б.Хмельницького по вул. Шевченка, четвертий – на пр. Миру перед інститутом МАУП, п’ятий – на території військової частини.

Перший пам’ятник з’явився після перейменування Проскурова та області на честь Богдана Хмельницького. Нове ім’я місто отримало на початку 1954 р., а вже наприкінці того ж року місцева влада поставила питання про встановлення пам’ятника славному Гетьманові в обласному центрі. Тривалий час вирішували, де взяти кошти на монумент і де його встановити… На допомогу прийшли залізничники – запропонували витрати на будівництво взяти на себе, але висунули вимогу – встановити пам’ятник на площі перед вокзалом. Аргумент був переконливий: «Всіх, хто приїжджає в Хмельницький, – зустрічає Хмельницький».

Замовлення на пам’ятник як справу надзвичайної важливості отримали одні з найкращих на той час київських скульпторів – Макар Кіндратович Вронський та Олексій Прокопович Олійник. Визнання митці отримали у 1951 р. за скульптуру Т.Шевченка. Одну таку скульптуру як подарунок від України урочисто передали до м. Оквілл під Торонто (Канада), а ще три подібні встановили у Кирилівці (рідне село Кобзаря), Черкасах та Донецьку. Також доволі відомою роботою скульпторів став монумент Б. Хмельницького в Чигирині. У майбутньому М.Вронський та О.Олійник створять ще з десяток знакових пам’ятників видатним постатям, що встановлені у Києві, Дніпрі, Вінниці та ін.

Роботу над пам’ятником Б.Хмельницького для нашого міста скульптори завершили за півроку. 31 липня 1955 р., в День залізничника, на благоустроєній привокзальній площі він був урочисто відкритий. Висота фігурної скульптури – 3,6 м, постаменту – 4 м. На честь цієї події згодом була видана поштова картка, примірник якої зберігається у Хмельницькому обласному краєзнавчому музеї.

Подібні новини

Клуб «чомучок» у музеї

Одним із найважливіших напрямків роботи музею є втілення креативних екскурсій залами музею для допитливих та веселих «чомучок». Тим паче для тих, кого цікавить історія, культура, природа Хмельниччини та які охоче відвідують дитячий туристично-краєзнавчий  клуб.

Деталі

Герб України – символ нашої свободи

Співпраця Хмельницького обласного краєзнавчого музею з «Родинним затишком» триває! Чергова зустріч  відбулася напередодні свята Державного Герба України. Тож, спершу музейники поділилися з присутніми заходу цікавими фактами з історії одного з головних символів нашої держави, а після бесіди вже традиційно запропонували їм взяти участь у творчих ініціативах. Дякуємо «Родинному затишку» за активність та гостинність! До нових […]

Деталі

Збереження національної культурної спадщини України

4 жовтня у рамках другого етапу комплексного обстеження предметів Музейного фонду України фахівці Національного науково-дослідного реставраційного центру України спільно з науковцями Хмельницького обласного краєзнавчого музею провели огляд стану музейних предметів та дотримання режимів їх зберігання, зокрема температурно-вологісного, світлового та біологічного. Проведена робота виявилася обопільно корисною та пізнавальною. Дана акція в умовах війни наочно доводить важливість […]

Деталі
Ваш запит відправлено
Відповідь від нас надійде вам на електронну пошту, яку ви вказали у формі
Цей розділ в процесі розробки
Незабаром ця сторінка з'явиться

Запит на екскурсію

Перевірте правильність вводу
Перевірте правильність вводу
Перевірте правильність вводу